Apropierea de Viktor Orban a scos UDMR din guvern. Argumentele lui Marko Bela

Apropierea de Viktor Orban a scos UDMR din guvern. Argumentele lui Marko Bela Viktor Orban. Sursa foto: Arhivă EvZ

Atitudinea premierului Viktor Orban față de politicienii români, care s-a văzut în discursul său de la Băile Tușnad, ar putea avea consecințe negative pentru maghiarii din Budapesta. Fostul lider UDMR, Béla Markó este de părere că minoritatea maghiară din Transilvania va avea de suferit dacă relațiile dintre București și Budapesta se vor strica.

Béla Markó nu vede cu ochi buni controversele pe care Viktor Orban le stârnește prin discursurile sale susținute pe teritoriul României. El a făcut o serie de declarații cu privire la acest subiect într-un interviu acordat unei publicații maghiare, vorbind și despre scoaterea UDMR de la guvernare.

În opinia politicianului maghiar, apropierea dintre UDMR și partidul FIDESZ al lui Viktor Orban, considerat iliberal și antieuropean, reprezintă o problemă. Relațiile strânse dintre cele două formațiuni au determinat PSD și PNL să se distanțeze de UDMR. Béla Markó, este de părere că „partidele aflate la guvernare sunt reticente în a coopera cu o organizație apropiată de FIDESZ”, după cum transmite publicația 24.hu.

El a comentat și discursul lui Viktor Orban din perspectiva intereselor minorității maghiare din România. În opinia lui Béla Markó, „maghiarii din Transilvania ar putea avea mult de suferit dacă relația dintre Ungaria și România este proastă și dacă premierul ungar își începe discursul cu o glumă despre politica românească”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Bela Marko nu vede cu ochi buni apropierea UDMR de Viktor Orban

Bela Marko nu vede cu ochi buni apropierea UDMR de Viktor Orban. Sursa Foto:EvZ

Atitudinea lui Viktor Orban afectează relațiile cu politicienii români

Fostul președinte al UDMR a dat ca exemplu ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte de discursul lui Viktor Orban de la Tușnad. Șeful Guvernului de la Budapesta s-a întâlnit cu premierul român, Marcel Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că relațiile dintre cele două țări se vor îmbunătăți. Ulterior, însă, după ce a descris întâlnirea drept „începutul unei frumoase prietenii”, Viktor Orban și-a schimbat discursul, într-o notă ironică față de politicienii români.

Pe de altă parte, Béla Markó s-a arătat surprins că premierul maghiar nu a abordat, în discursul său de la Tușnad subiecte de interes pentru comunitățile maghiare care trăiesc pe teritoriul altor state. El a preferat un discurs care a stârnit noi controverse, vorbind în termeni negative despre despr Occident (Statele Unite și Uniunea Europeană), lumea democrată și lăudând regimul totalitar din China comunistă.

Or, o astfel de abordare nu va face decât să confirme suspiciunile cu privire la intențiile lui Viktor Orban de a transforma Ungaria într-un stat autoritarist, după modelul Putin.

Marcel Ciolacu împreună cu Viktor Orban

Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-au întâlnit la un dejun privat în București. Sursa: Facebook

Explicația pentru scoaterea UDMR de la guvernare

Potrivit lui Béla Markó, între România, Slovacia, Cehia, pe de-o parte și Ungaria, de partea cealaltă, s-a dezvoltat deja o opoziție. Din punct de vedere geopolitic, guvernul Orbán se îndreaptă într-o altă direcție (inclusiv în abordarea legată de războiul ruso-ucrainean).

Iar acest lucru va impacta și asupra relațiilor dintre comunitățile maghiare și cele ale statelor pe care viețuiesc. În acest sens, el a dat ca exemplu scoaterea UDMR de la guvernare, în condițiile în care partidele democratice sunt reticiente în a colabora cu o organizație apropiată de FIDESZ, mai transmis publicația 24.hu.