Evenimentul Zilei > Economie > Aproape PATRU miliarde de lei pentru primării
Aproape PATRU miliarde de lei pentru primării

Aproape PATRU miliarde de lei pentru primării

Peste 3,7 miliarde lei din impozitul pe venit şi TVA vor fi alocate de către Finante pentru asigurarea limitelor legale de venituri în 2015 pentru comune, oraşe, municipii şi judeţe, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de MFP.

Pentru asigurarea limitelor legale de venituri în 2015 pentru unităţile administrativ – teritoriale, va fi alocată o sumă de 1,419 miliarde lei din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi 2,282 miliarde lei din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. 

Pentru bugetele proprii ale judeţelor, proiectul prevede o sumă de 700,26 milioane lei, reprezentând 27% din suma aferentă cotei de 18,5% din impozitul pe venit. 

Pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale unităţilor administrativ-teritoriale, articolul 8 din Legea bugetului de stat pentru anul 2015 prevede, prin derogare de la Legea finanţelor publice locale, stabilirea unor limite de venituri proprii pe categorii de unităţi ale administraţiei locale, luându-se în calcul realizările din anul 2013. Astfel, comunele trebuie să aibă venituri de cel puţin 1,5 milioane lei, oraşele – 6 milioane lei, municipiile – 20 milioane lei, municipiile reşedinţă de judeţ – 50 milioane lei, iar judeţele – 80 milioane lei, mai scrie în comunicat.