Majoritatea germanilor (57%) consideră islamul drept o ameninţare, în timp ce 61% dintre ei cred că acesta nu este compatibil cu lumea occidentală, potrivit unui sondaj publicat astăzi, dar realizat înaintea evenimentelor tragice de la Paris, relatează France Presse.
Studiul, publicat de săptămânalul Die Zeit, a fost realizat de Fundaţia germană Bertelsmann, în noiembrie, cu mult înainte de atacul comis miercuri la Paris împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane, între care zece jurnalişti de marcă.
Majoritatea persoanelor chestionate s-au caracterizat ca tolerante, iar 40% au declarat că se simt “ca nişte străini în propria ţară”.
Circa 24% dintre cei intervievaţi ar interzice imigrarea musulmanilor în Germania, ţară cu 81 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ patru milioane sunt musulmani, majoritatea de origine turcă.
Această ostilitatea faţă de islam, subliniază Fundaţia, pare să fie larg răspândită, de la mediile conservatoare la cele de stânga, trecând prin clasa de mijloc, după cum arată manifestaţiile desfăşurate începând cu luna octombrie la Dresda (est) de către mişcarea antiislam Pegida şi care reunesc deopotrivă neo-nazişti, activişti de extrema dreaptă şi mulţi cetăţeni obişnuiţi.
Această islamofobie este comparabilă cu antisemitismul, care a fost larg răspândit în secolul al XIX-lea, insistă Fundaţia Bertelsmann, evocând că, în 2012, 52% dintre germani considerau islamul incompatibil cu Occidentul (faţă de 61% în 2015), mai comentează AFP, preluată de Agerpres.
Expertul în media Kai Hafez, profesor la Universitatea Erfurt şi coautor al studiului, subliniază în acest context responsabilitatea presei, care a arătat o imagine negativă a islamului: se vorbeşte doar despre “organizaţia Statul Islamic, violenţe şi salafişti”, opresiunea femeilor sau refuzul valorilor democratice. Sondajul a fost realizat în luna noiembrie pe un eşantion de 937 persoane nemusulmane.