Apple REFUZĂ colaborarea cu FBI

FBI a solicitat companiei americane Apple să colaboreze în ancheta cu privire la cazul atentatului de la San Bernardino de la finalul anului trecut, pentru a reuși să deblocheze telefonul recuperat de la unul dintre autorii atacului terorist.

Oficialii Apple refuză însă ordinul, pe motiv că ceea ce li se cere este de fapt un program ce ar permite pe viitor accesul mult mai ușor la dispozitivele utilizatorilor acestora și nu numai.

FBI încearcă de două luni să acceseze datele din telefonul lui Syed Farook care ar putea clarifica modalitatea în care a fost plănuit atacul de la San Bernardino și pt că telefonul este un model iPhone, agenții au cerut companiei Apple crearea unei breșe în sistemul de securitate al gadget-ului pentru extragerea datelor.

„Dacă deţineţi un iPhone ştiţi că trebuie să vă introduceţi parola pentru a vă debloca telefonul. Ceea ce probabil nu ştiţi este că dacă introduceţi o parolă greşită de 10 ori la rând tot conţinutul telefonul dvs. va fi şters. Iar agenţii se tem că vor ajunge în această situaţie cu telefonul lui Farook”, spune Elex Michaelson, corespondent ABC.

În ciuda faptului că au primit ordin judecătoresc, reprezentanții Apple respinge solicitările FBI. Directorul executiv al companiei, Tim Cook explică decizia într-o scrisoare publică.

„FBI ne cere să realizăm o nouă versiune a sistemului de operare al iPhone care să treacă de orice protocol de securitate şi apoi să instalăm această versiune pe telefonul recuperat în timpul anchetei. Odată creată, o astfel de tehnologie ar putea fi folosită oricând şi pentru orice dispozitiv. Ar fi echivalentul unei chei universale capabile să deschidă sute de milioane de încuietori, de la restaurante şi bănci la magazine şi case"este reacţia Apple la solicitarea FBI.

Altfel spus, conducerea Apple motivează că inventarea unui program de acest fel ar crea o breșă de securitate care ar duce la expunerea tuturor dispozitivelor electronice. O parte din membrii Congresului american consideră acest răspuns drept un semn de necooperare.

„Politica adoptată de Apple cu ceva vreme în urmă este de a fi cât mai puţin de folos oamenilor legii. Ar trebui să fie de partea noastră în această luptă împotriva terorismului”,spune Brad Sherman, congresmen democrat.

Pe 2 decembrie 2015, două persoane, soț și soție, au deschis focul într-un centru social din San Bernardino, împușcând mortal 14 oameni după care au fost uciși de către autorități. Ancheta a dovedit că cei doi au acţionat inspiraţi de activitatea organizaţiilor teroriste internaţionale, dar au plănuit totul pe cont propriu, informează digi24.ro