Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite nu mai obligă furnizorii de internet să trateze toate conținuturile online în mod egal.
Decizia Comisiei, care a apreciat că reglementările în vigoare reprezintă un obstacol în calea investițiilor, a autorizat practic furnizorii de internet să moduleze viteza în funcție de conținutul care trece prin „conductele” lor.
Există numeroase voci care afirmă că o astfel de măsură ar putea duce la apariția „internetului cu două viteze”.
Partizanii „neutralității” se tem că furnizorii vor fi tentați să ceară mai mulți bani pentru un trafic mai rapid sau să blocheze anumite servicii care le fac concurență, cum ar fi vdeo la cerere, telefonia pe internet sau motoarele de căutare, notează AFP.
Pe de altă parte, președintele Comisiei Federale de Comunicații, Ajit Pai, a declarat: „Cu această decizie restaurăm libertatea internetului. Nu va ucide democrația, nici nu va fi sfârșitul internetului așa cum îl cunoaștem.”
Însă unul dintre membrii Comisiei, Mignon Clyburn, care a votat împotriva deciziei, a afirmat: „Dăm cheile internetului pe mâna câtorva companii multimiliardare”.
Dezbaterea privind „neutralitatea internetului” dureazî în Statele Unite de circa zece ani.
Circa o sută de apărători ai acestui principiu au manifestat joi în fața sediului Comisiei, amplasând un mini-mausoleu în memoria internetului „așa cum îl știm”.