Apocalipsa Internetului este o amenințare din ce în ce mai reală. Avertismentul vine exclusiv de la oameni de știință.
Așa s-a aflat că NASA se pregătește pentru o mare furtună solară. Aceasta ar putea lovi Pământul până în 2025, ceea ce ar putea provoca o apocalipsă a internetului, potrivit unei publicații de specialitate.
Mulți vor plânge după facilitățile oferite de internet, vor vedea va pe o nenorocire. Alții vor vedea exclusiv avantajele unei vieți liniștite. Care este fenomenul misterios ce a alertat lumea științei?
Apocalipsa Internetului și înțelegerea furtunilor solare
Furtunile solare sunt fenomene normale în spațiu, dar pot fi periculoase. Uneori, ele produc lumini frumoase pe cer, dar alteori pot provoca multe pagube, precum haos și probleme pe Pământ.
Sonda Parker Solar (PSP) a agenției spațiale a călătorit prin vânturile solare pentru a le studia, dar mai sunt încă multe de descoperit. Oamenii de știință sunt îngrijorați de pericolele acestor furtuni. În special de o posibilă „apocalipsă a internetului” care ar putea avea loc în curând.
Termenul „apocalipsa internetului” poate părea desprins dintr-un film SF, dar este o amenințare reală. În timpul unei furtuni solare, câmpurile magnetice de la Soare pot provoca valuri masive de electricitate prin atmosfera Pământului.
Evenimente similare în 2018 și 2019
Aceste explozii, numite explozii de masă coronală (CME), se deplasează incredibil de repede. Atingând viteze de până la 11.000.000 de kilometri pe oră. Soarele le eliberează spre Pământ de până la 20 de ori pe săptămână, în funcție de ciclul său de activitate de 11 ani.
Deși nimeni nu a experimentat o lovitură directă, evenimente similare au avut loc în 2012 și 1859. Dacă o CME de o magnitudine similară ar lovi acum, ar putea deteriora grav componentele electronice din sateliți, perturbând sistemele de navigație, de comunicații și sincronizarea timpului GPS, vitală pentru internet.
Potențiala catastrofă a unei furtuni solare
Consecințele ar fi cumplite. Fără energie electrică și fără internet, societatea s-ar bloca. Unele modele prezic că un astfel de eveniment ar putea avea loc chiar în 2025. În timpul fazei de activitate sporită la capacitate maximă a Soarelui.
Sangeetha Abdu Jyothi, profesor de informatică la Universitatea din California, Irvine, a inventat termenul „apocalipsa internetului” în lucrarea sa despre superfurtunile solare. Ea a evidențiat modul în care infrastructura noastră nu este pregătită pentru astfel de scenarii extreme.
„Nu am experimentat niciodată unul dintre aceste cazuri extreme și nu știm cum ar reacționa infrastructura noastră”, a declarat ea pentru The Washington Post. „Testele noastre de avarie nici măcar nu includ astfel de scenarii”.
Chiar și cablurile de comunicații submarine, esențiale pentru conectivitatea pe distanțe lungi, ar putea fi afectate de furtunile solare. Regiunile din apropierea polilor, unde este concentrată o mare parte din infrastructura de internet, sunt deosebit de vulnerabile la astfel de evenimente.