APOCALIPSA după Trump: Statele ARABE încep să se TOARNE între ele, acuzându-se de TERORISM

APOCALIPSA după Trump: Statele ARABE încep să se TOARNE între ele, acuzându-se de TERORISM

Qatarul acuză Emiratele Arabe Unite că au sprijinit atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la New York, escaladând astfel războiul inter-arab.

Mai multe state din Golf și Egiptul au rupt legăturile diplomatice și economice cu Qatarul pe 5 iunie acuzându-l că sprijină grupări islamiste radicale. Însă Doha a replicat, acuzând EAU de ipocrizie, date fiind implicările sale din trecut în acte teroriste.

„Cetățeni din Emirate, nu din Qatar, s-au aflat printre pirații aerului care au intrat cu avioanele în Turnurile Gemene”, a scris Șeicul Meshal bin Hamad Al Thani, ambasadorul Qatarului în Statele Unite, într-un articol publicat duminică în Wall Street Journal.

„La EAU se face referire în Raportul 9/11 în legăturpă cu rolul lor în spălarea banilor folosiți de teroriști.”

Criza din lumea arabă a început când conducătorul Qatarului, Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a apărut în presa qatareză cu afirmații pozitive despre Israel și Iran și cu critici la adresa lui Trump, scrie Newsweek.

Drept răspuns, Arabia Saudiră, EAU, Egiptul și Bahreinul au închis mai multe canale de presă qatareze, inclusiv Al Jazeera, după care au rupt relațiile diplomatice și legăturile aeriene, maritime și terestre cu Doha.

Qatarul afirmă că internetul său a fost atacat cibernetic de Rusia și că respectivele comentarii ar fi fost falsificate. Moscova a respins afirmațiile.

Ruptura din lumea arabă vine după ce Donald Trump a ținut pe 21 mai, în fața a peste 50 de șefi de state veniți în Arabia Saudită, un discurs în care le-a cerut imperativ să renunțe la finanțarea grupărilor teroriste.

Nu este prima dată când între Qatar și aliații săi din Golf apare o ruptură. Cu trei ani în urmă, Arabia Saudită, EAU și Bahrein și-au retras ambasadorii din Qatar din cauza indiciilor că sprijină Frăția Musulmană din Egipt.

Qatarul sprijină de asemenea Hamas: iar gruparea militantă palestiniană a organizat o conferință de presă la Doha, în aprilie, anunțând o moderare a discursului său.

În timp ce Kuwaitul încearcă să joace rolul de mediator în această criză arabă, cele patru state rivale ale Qatarului intenționează să elaboreze un set de cerințe pe care Doha trebuie să le îndeplinească pentru reluarea legăturilor diplomatice.

Totuși, oficiali din Emiratele Arabe Unite au sugerat că izolarea Qatarului ar putea dura ani de zile.

Qatarul este cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume, însă embargoul instituit de vecini și de statele sunnite îl forțează să-și caute debușeuri în altă parte.

Un om de afaceri qatarez anunța săptămâna trecută că intenționează să aducă în țară pe calea aerului 4000 de vaci (pentru care va fi nevoie de circa 60 de zboruri) pentru a preveni o penurie de lapte.