APOCALIPSA BATE LA UȘĂ! De data asta ,AVERTISMENTUL este cât se poate de REAL. Ce se va întâmpla în câțiva ani

APOCALIPSA BATE LA UȘĂ! De data asta ,AVERTISMENTUL este cât se poate de REAL. Ce se va întâmpla în câțiva ani

Experții avertizează că, în condițiile actuale, temperatura globală pe Pământ să crească cu 1,5 grade Celsius, lucru care va genera „riscuri asociate”

Un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experți privind evoluția climei de la Paris (IPCC) trag un semnal de alarmă potrivit căruia temperatura globală va crește până în 2040 cu 1,5 grade Celsius atingând deja primul dintre pragurile stabilite de Acordul privind schimbările climatice de la Paris.

"Există un risc ridicat ca, având în vedere traiectoriile emisiilor (gazelor cu efect de seră) şi angajamentele naţionale actuale, Pământul să se încălzească cu mai mult de 1,5°C în comparaţie cu nivelurile preindustriale, generând riscuri asociate", avertizează proiectul de text, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Raportul arată că în contextul persistenței gazelor în atmosferă, omenirea va mai putea continua în același ritm doar 12, până la 16 ani, dacă dorește menținerea unei șanse de 50% de a opri încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius.

Documentul, care cuprinde 1.000 de pagini, va fi prezentat în toamna anului 2018 și va conține și un rezumat adresat politicienilor.

Statele s-au angajat să acționeze pentru limitarea încălzirii globale cu mult sub 2 grade Celsius și să continuie eforturile de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius, însă în prezent temperatura medie globală a crescut deja cu 1 grad. 

Documentul de lucru al IPCC arată ca singura modalitate de a menține creșterea temperaturii la 1,5 grade accelerarea unor acțiuni, printre care reducerea cererii de energie e cap de locuitor, dezvoltarea energiilor regenerabile, dar și decarbonizarea sectorului energiei electrice până în 2050 și încetarea utilizării cărbunelui.

O încălzire de peste 1,5 grade Celsius, până la 2 grade va face o diferență foarte mare în ceea ce privește modificările climatice, printre care intensitatea cicloanelor, secetele sau nivelul de apă la nivel global. O creștere de peste 1,5 grade Celsius ar putea determina o topire a calotelor din Groenlanda și Antarctica de Vest, premisă pentru creşterea nivelului mării, se mai atrage atenția în document.