EXPLOZIV ! APMGR cere demiterea ministrului Sănătăţiii şi a preşedintelui CNAS

EXPLOZIV ! APMGR cere demiterea ministrului Sănătăţiii şi a preşedintelui CNAS

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, solicită prim-ministrului Tudose demiterea Ministrului Sănătății, Florian Bodog și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea Programului de Guvernare și promovarea unor politici de sănătate în detrimentul pacientului.

„Este inacceptabil ca, în timp ce pacienții nu mai găsesc medicamente generice cu preț redus din cauza taxei clawback sau le găsesc la prețuri ce necesită coplată, oficiali de rang înalt să susțină că taxa clawback nu a crescut în ultimul an, că este la un nivel <rezonabil>, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat în ultimii ani,”  a declarat Laurențiu MIHAI, director executiv al APMGR. 

 

Într-un interviu acordat publicației Politici de Sănătate, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, declară că „până în momentul de față, nu a crescut clawback-ul, el s-a menținut până la o valoare rezonabilă,” afirmație complet falsă. Nivelul taxei clawback a crescut de la 15,62% în trimestrul I al anului 2016, la 19.86% în același trimestru al anului 2017 și de la 15.64% în trimestrul II 2016 la 18.59% în trimestrul II 2017. Estimările interne ale CNAS pun nivelul acestei taxe la 24% în ultimul trimestru al anului 2017. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„A spune că o taxă pe cifra de afaceri de 20% este rezonabilă arată dispreț față de întreaga industrie românească producătoare de medicamente, care fabrică medicamente cu prescripție exclusiv generice,” spune Mihai.   

 

În aceeași publicație, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu susține că “Fondurile totale alocate de CNAS pentru medicamentele cu și fără contribuție personală, inclusiv pentru cele utilizate în programele naționale de sănătate, s-au dublat în intervalul de șase ani de la introducerea contribuției clawback” – din nou o afirmație în totalitate falsă. În realitate, sistemul public de sănătate acoperă doar 6,06 miliarde lei anual din valoarea consumului anual de medicamente, sumă nemodificată din anul 2012. Diferența de aproximativ 1,5 miliarde lei este acoperită exclusiv de producătorii de medicamente prin taxa clawback.