Aplicație critică antiCoronavirus: Telefonul va ști dacă ai fost infectat!

Aplicație critică antiCoronavirus: Telefonul va ști dacă ai fost infectat!

În scurt timp va fi lansată o nouă tehnologie prin care să fie identificate persoanele care au intrat în contact cu oameni infectaţi cu coronavirus, aceasta urmând să fie de un real ajutor autorităților pentru anchetele epidemiologice necesare, dar și pentru a limita răspândire Covid 19.

Un grup de experţi europeni au anunţat, miercuri, că vor lansa săptămâna viitoare, pe 7 aprilie, această nouă tehnologie de urmărire destinată smartphone-urilor. Telefonul păstrează evidența celorlalte telefoane inteligente în raza cărora intră, astfel încât, în cazul în care o persoană este testată pozitiv, oamenii din jurul său cu risc de infecţie vor putea fi identificaţi rapid.

Proiectul este similar cu aplicaţia TraceTogether din Singapore, dar aduce o serie de plusuri. De exemplu, fiind gândit ca un instrument european, folosind codurile de ţară poate funcţiona peste graniţe. Noua platformă ar folosi în mod anonim tehnologia Bluetooth, cu respectarea Regulamentului general de protecţie a datelor (GDPR) al UE şi nu ar necesita urmărirea intruzivă a datelor despre locaţie.

Datele vor fi înregistrate pe un dispozitiv și nu pe un server, timp de două săptămâni, folosind o criptare puternică. În continuare, exclusiv autorităţile locale de sănătate, considerate persoane „de încredere”, ar putea descărca aceste date, astfel încât să poată anunţa persoanele cu risc de infecţie şi să le spună să se izoleze.

Având posibilitatea de a urmări precis persoanele cu risc de infecţie, s-ar putea ridica restricțiile de mobilitate impuse la nivel naţional, restricții care, deja, în multe ţări, au dus la oprirea activităților economice, arată experții.

Iniţiativa europeană se numește Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPPPT). Un număr de 130 de cercetători din opt ţări, lucrează la dezvoltarea tehnologiei care ar trebui lansată până marțea viitoare (7 aprilie), după cum a declarat Hans-Christian Boos, fondatorul companiei germane start-tech Arago şi membru al comisiei de consultanţă în domeniul digital al cancelarului Angela Merkel.

”Bineînţeles, aş fi pregătită să o folosesc şi eu pentru a ajuta alte persoane”, a spus liderul conservator jurnaliştilor.

La această platformă tehnologică au lucrat Institutul german de cercetare Fraunhofer Heinrich Hertz împreună cu Vodafone şi alte companii, fiind recrutaţi voluntari din armata germană pentru a măsura modul în care diferitele mărci de smartphone comunică între ele.

Epidemiologii susțin că urmărirea contactelor unei persoane va deveni ”o armă vitală” în prevenirea unor epidemii viitoare de Covid19. ”Ştim cu toţii că, la nivel de societate şi economie, nu putem continua aşa o perioadă lungă de timp”, a explicat Marcel Salathe, profesor de epidemiologie digitală la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne.

Pe de altă parte, un studiu realizat de cercetători ai Big Data Institute al Universităţii Oxford au declarat că pentru ca sistemul să fie eficient ar trebui să fie folosit de 60% din populaţia unei ţări.

Separat, un grup de startup-uri din Berlin, condus de compania de gestionare a datelor Via, compania Finteap şi compania de tehnologie de asigurări Wefox Group, a anunţat că intenţionează să lanseze propria sa aplicaţie de urmărire a contactelor, numită Healthy Together. Și aceasta ar urma să devină publică de săptămâna viitoare.

Sursa: Reuters.com

Ne puteți urmări și pe Google News