Apicultura. În următorii trei ani aproximativ 120 de milioane de euro va furniza Comisia Europeană sectorului apicol din UE, pentru a sprijini rolul său esenţial în agricultură şi mediul înconjurător, se arată într-un comunicat al executivului comunitar dat publicității luni.
Banii pentru apicultori reprezintă o creştere de 12 milioane de euro comparativ cu sprijinul acordat în perioada 2017 – 2019. Sprijinul UE, dublat de contribuţiile statelor membre, se va aplica programelor naţionale de apicultura în perioada 1 august 2019 - 31 iulie 2022. Programele sunt destinate îmbunătăţirii condiţiilor din sectorul apicol şi comercializarea produselor, precizează Comisia Europeană.
Printre măsuri se află pregătirea apicultorilor, sprijinirea lor pentru a începe o afacere în acest sector, lupta împotriva paraziţilor care afectează stupii, îmbunătăţirea calităţii mierii.
În 2018, erau peste 600.000 de apicultori în UE, care deţineau peste 17,5 milioane de stupi. UE este al doilea mare producător de miere din lume.
"Apicultura este o parte importantă a sectorului agroalimentar al UE, ajutând la menţinerea locurilor de muncă în zonele rurale. Albinele sunt de asemenea extrem de importante pentru sustenabilitatea agriculturii şi sănătatea ecosistemelor. Prin urmare trebuie salutat faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) furnizează, alături de alte fonduri europene şi naţionale, instrumente mai puternice pentru sprijinirea sectorului apicol din UE", a declarat, potrivit Agerpres, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.