„Vă invit să vă rugați pentru Sudan”, „să tacă armele” și în acelaşi timp să nu uităm de „chinuitele Ucraina, Palestina, Israel, Myanmar, fac apel la guverne să pună capăt escaladării și să se angajeze în negocieri”, a cerut Papa Francisc duminică în Piața Sf. Petru din Roma, atrăgând din nou atenția asupra conflictelor, potrivit RaiNews.
Papa Francisc: „Isus a dat întreaga sa viaţă ca un dar”.
Pontiful s-a concentrat apoi asupra Euharistiei care „amintește în primul rând de dimensiunea darului. Isus ia pâinea nu pentru a o consuma el însuși, ci pentru a o frânge și a o dărui discipolilor, dezvăluindu-și astfel identitatea și misiunea”.
„Nu a păstrat viața pentru sine, ci ne-a dat-o nouă; s-a dezbrăcat de slava Sa pentru a împărtăși omenirea noastră și a ne conduce spre viața veșnică”, a subliniat Suveranul Pontif. „Isus a dat întreaga sa viaţă ca un dar”.
„Să împărtășim ceea ce suntem și ce avem”
„Înțelegem atunci că celebrarea Euharistiei și mâncarea acestei Pâini, așa cum facem, mai ales duminica, nu este un act de cult desprins de viață, sau un simplu moment de mângâiere personală; trebuie să ne amintim mereu că Isus, luând pâinea, a frânt-o și le-a dat-o și, de aceea, comuniunea cu El ne face capabili să devenim şi noi pentru alţii pâine frântă, să împărtășim ceea ce suntem și ce avem”.
„Iată ceea ce suntem chemați să facem: să devenim ceea ce mâncăm, să devenim „euharisti”, adică oameni care nu mai trăiesc pentru ei înșiși (vezi Rom 14,7), în logica posesiunii și consumului, dar care știu să facă din viața lor un dar pentru alții.
Papa Francisc: Mă cheltuiesc pentru alții?
Astfel, datorită Euharistiei, devenim profeți și ziditori ai unei lumi noi: când biruim egoismul și ne deschidem spre iubire, când cultivăm legături de fraternitate, când participăm la suferințele fraților noștri și împărtășim pâinea și resursele cu cei care au nevoie, când ne punem talentele la dispoziția tuturor, atunci frângem pâinea vieții noastre ca Isus.”
„Să ne întrebăm atunci: îmi păstrez viața doar pentru mine sau o dau ca Isus? Mă cheltuiesc pentru alții? Și, în situațiile de zi cu zi, știu să împărtășesc, sau îmi caut mereu propriul interes?” – a încheiat Suveranul Pontif, înainte de a introduce rugăciunea mariană.
Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMÂNIA