Apele României, loc de aruncat deșeuri. Tone de gunoaie au ajuns în Dunăre

Apele României, loc de aruncat deșeuri. Tone de gunoaie au ajuns în Dunăre Poluare. Sursa foto: Facebook

Râurile din România au devenit locuri de aruncat deșeuri, iar lucrurile se agravează de la o zi la alta. Sute de tone de gunoaie sunt aruncate pe maluri și apoi ajung în apă. De cele mai multe ori, primăriile invocă lipsa resurselor financiare în fața acestor probleme. De altfel, nic Administrațiea "Apele Române" nu are multe obligații în acest sens. În fața acestui fenomen, mulți români se arată îngrijorați și spun că întreg mediul este tot mai afectat de poluare.

Apele României, tot mai afectate de poluare

Activiștii de mediu le numesc adevărate bombe ecologice și reclamă statul pentru această agravarea situației. De altfel, aceștia au realizat un studiu care a scos la iveală date îngrijorătoare.

Apa poluata

Alertă ecologică. Sursa foto: Facebook

Analiza a arătat că, anual, Dunărea transportă de la intrarea în țară și până la Marea Neagră, o sută de tone de plastic. Mai mult, peste 70% dintre râurile din România sunt afectate de poluare.

Unde ajung gunoaiele transportate de Dunăre

Timp de un an, în fiecare anotimp, activiștii de mediu au prelevat în jur de 270 de probe de apă din Dunăre. Acestea au fost trimise la un laborator pentru analiză. Rezultatele au arătat că în sectorul românesc al Dunării ajung peste 100 de tone de plastic. Aceste deșeuri sunt transportate către Delta Dunării și ulterior în Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform analizei, 48,5 tone de microplastic ajung în apele României.

„Multe dintre râurile României au fost transformate în gropi de gunoi.” , a spus Loredana Pană, coordonator proiecte, Asociația Mai Mult Verde.

Activiștii de mediu dau vina pe Apele Române pentru agravarea situației. Aceștia susțin că instituția statului nu are și atribuții de salubrizare, analizând doar potențialul chimic al apei.

„În legea apelor, poluarea grosieră generată de deșeuri nu este considerată poluare de fapt și Apele Române analizează doar potențialul chimic al apei însă ei nu au atribuții de salubrizare. În anexa 6 din legea apelor, poluarea grosieră nu este considerat un factor pe care Apele Române îl analizează atunci când stabilesc potențialul ecologic al apei, dacă este bun sau rău. ”, a adăugat aceasta.

Poluare

Poluare. Sursa foto: Facebook/Apele Române

Peste 70% dintre râuri sunt afectate de poluare

Studiul realizat de activiștii de mediu a arătat că peste 70% dintre râurile din România sunt afectate de poluare într-un fel sau altul.

Un caz recent a avut loc în zona minei Cornițel, județul Bihor. În urma  prăbușirii unei galerii de mină, o undă de poluare a ajuns pe râul Crișul Repede, până la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș. Aceasta s-a întins pe Valea Borod, având o lungime de 17 km. Apele Române au intervenit în acest sens, prelevând probe din mai multe zone. După 24 de ore, unda de poluare s-a atenuat.

articol sustinut