Una dintre cele mai mari provincii din estul Turciei, Van, regiune majoritar kurdă, a fost zguduită de un atac terorist, ieri, în timpul sărbătorii religioase Eid al-Adha.
O mașină capcană a explodat și a rănit 48 de persoane, lângă sediul partidului de guvernământ AKP, la 200 de metri de biroul guvernatorului.
Pedepse pentru opozanți
Între timp, guvernul continuă măsurile de epurare din instituțiile publice și nu numai - până acum 100.000 de oameni au fost demiși din funcții, aproape 43.000 reținuți și 23.500 arestați, după tentativa de lovitură de stat eșuată, din 15 iulie.
Printre cei care au de suferit de pe urma acestor măsuri se numără: jurnaliști, judecători, procurori, polițiști, militari, profesori universitari, scriitori, guvernatori și actori, farmaciști, oameni de afaceri. Duminică, alte 82 de persoane au fost arestate, conform agențiilor de presă turcești.
Între timp, 54 de scriitori, academicieni, jurnaliști și publiciști din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă adresată guvernului turc, căruia i-au cerut să pună capăt vendetei declanaștă împotriva intelectualilor din țară, care nu au același punct de vedere cu președintele Recep Erdogan.
Vânătoare de vrăjitoare
„Puciul eșuat nu ar trebui să fie un pretext pentru o vânătoare în stil McCarthy, iar starea de urgență nu ar trebui implementată fără respectarea drepturilor omului, regulilor bunului simț sau dovezi în instanță”, spun semnatarii acestui document, printre care se află și laureații premiului Nobel, JM Coetzee și Orhan Pamuk.
Gestul lor a fost făcut în urma arestării fostului redactor-șef al cotidianului Taraf, Ahmet Altan, unul dintre cei importanți scriitori turci, „ale cărui romane sunt traduse și vândute în milioane de exemplare în toată lumea”, și a fratelui său, Mehmet Altan, profesor de economie.
„Jurnaliști precum Șahin Alpay și Nazlı Ilıcak sau scriitorul Aslı Erdogan au fost apărători deschiși ai democrației și oponenți ai regimului militar și ai tiraniei de orice fel”, explică apărătorii libertății de exprimare.
Turcia se află pe locul 151 din 180 în cel mai recent clasament mondial al libertății presei, realizat de organizaţia „Reporteri fără frontiere”.