Apartament vechi sau apartament nou? Ce opțiune este mai avantajoasă?
- Dragoș Lefterescu
- 12 martie 2024, 15:39
Alegerea viitoarei tale locuințe poate deveni mai dificilă dacă te confrunți cu dilema: să cumpăr un apartament nou sau un apartament vechi? Care sunt avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni? Iată care sunt principalele aspecte de luat în considerare pentru a face o alegere informată:
Apartamentele vechi
Discutăm în primul rând de apartamentele construite înainte de 1990, acestea fiind cele mai multe ca număr în anunțurile imobiliare și formând țesutul urban al tuturor orașelor din țară.
Principalele avantaje ale apartamentelor vechi sunt:
1) Prețul mai scăzut de achiziție - Apartamentele mai vechi sunt mai accesibile ca preț (pe metru pătrat) decât cele noi, fiind o opțiune atractivă pentru persoanele cu un buget mai restrâns.
2) Localizarea - Majoritatea apartamentelor vechi se află în zonele centrale și semicentrale ale orașelor, fiind bine conectate la transportul public și aflându-se mai aproape de facilități precum școli, supermarketuri, magazine, piețe, parcuri etc.
3) Posibilități de amenajare - Apartamentele au nevoie de renovare, însă oferă o oportunitate bună pentru a-ți personaliza și decora așa cum dorești propria locuință, conform nevoilor și preferințelor tale.
Iată care sunt dezavantajele apartamentelor vechi:
1) Costuri ascunse - Apartamentele vechi necesită renovare, pentru că instalațiile sunt vechi și nu mai funcționează în parametrii optimi. Ține cont că la costul achiziției unui apartament vechi va fi nevoie de un cost suplimentar necesar renovării și modernizării.
2) Eficiență energetică redusă - O locuință aflată într-un imobil mai vechi nu are o termoizolație corespunzătoare, ceea ce conduce la costuri mai mari pentru utilități. De asemenea, încălzirea poate fi o problemă, atunci când imobilul este dependent de rețeaua locală de termoficare. Va fi nevoie de o investiție suplimentară în termoizolație și centrală termică.
3) Lipsa locurilor de parcare - Imobilele vechi nu au fost concepute pentru a susține multe locuri de parcare, pentru că numărul de autovehicule era mult mai scăzut în trecut. În acest caz, găsirea unui loc de parcare poate deveni problematică.
Apartamente noi
Avantajele unui apartament nou:
1) Confort modern - Apartamentele noi sunt mai spațioase, având o compartimentare mai eficientă și dotări moderne.
2) Costuri de întreținere reduse - Datorită faptului că sunt mai calitative, instalațiile și dotările din locuințele noi prezintă o fiabilitate mai crescută. De asemenea, un imobil nou este termoizolat, apartamentele sale având centrală termică proprie. Aceste dotări moderne se reflectă în prețul facturilor la utilități.
3) Locuri de parcare - Imobilele noi prezintă cel puțin un loc de parcare per apartament. Apartamentele cu peste 100 mp pot avea chiar și două locuri de parcare.
Dezavantajele apartamentelor noi:
1) Costul de achiziție mai ridicat - Apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, deoarece există costuri mai mari pentru construcție și dotări. Localizarea imobilelor noi, dacă sunt poziționate central sau sunt mai periferice, dictează costul de achiziție al apartamentelor.
2) Localizarea - De cele mai multe ori, apartamentele noi se află în ansambluri rezidențiale poziționate periferic, departe de centrul orașului, fără acces rapid la transportul public, la școli sau parcuri. Acest aspect este de mare importanță procesul alegerii viitoarei locuințe.
3) Standardizare și monotonie - Deși apartamentele noi prezintă dotări mai moderne, putând fi și finisate, majoritatea pot avea un aspect monoton. În acest caz, este posibil să realizezi investiții suplimentare pentru a personaliza și amenaja apartamentul pe gustul tău.
Alegerea unui apartament, indiferent dacă este vechi sau nou, ține în primul rând de nevoile și preferințele tale de confort și siguranță. Este bine să pui în balanță costurile de achiziție, eventualele renovări și amenajări, precum și localizarea apartamentului pentru a-ți forma o idee mai clară despre ceea ce dorești.