Proiectul privește bacșișul încasat de la clienți în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Proiectul de act normativ prevede completarea OUG 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu un nou articol.

Astfel, bacșișul este definit ca „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, conform proiectului.

Bacșișul este definit în vederea evidențierii acestor sume pe bonul fiscal, instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia. Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Actul interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. Se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere.

Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%. Se instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct.

Te-ar putea interesa și: