O nouă monedă de 100 de euro va apărea în curând în Germania. Colecționarii care vor decide să achiziționeze această monedă trebuie să știe că temele sale sunt inspirate din literatura Germaniei, iar costul achiziției va fi ridicat.
Literatura germană joacă un rol important în cultura europeană. Pentru a le aduce un omagiu, Bundesbank anunță o nouă monedă care va fi inspirată din lucrările marilor scriitori.
Omagiu adus culturii germane
Proiectul prevede ca opere literare să fie reamintite prin intermediul noilor monede. Astfel, Ministerul Federal de Finanțe a aprobat introducerea acestora, iar prima copie ar urma să apară luna aceasta. Aceasta tratează opera lui Goethe „Faust”, care este considerată una dintre cele mai importante tragedii germane. Alte monede speciale urmează să apară în următorii ani, inspirate din opera marilor scriitori.
"Faust" de Goethe, una dintre cele mai mari opere ale literaturii germane. Aceasta este o piesă tragică ce abordează diverse teme filosofice. Având în vedere faptul că poate fi interpretată și ca o metaforă despre pericolul lăcomiei, poate părea ironică decizia luată. Faptul că faimoșii săi protagoniști, Faust și Mefistofel, împodobesc acum o nouă monedă de colecție de 100 de euro emisă de Ministerul Federal de Finanțe din Germania.
Moneda a fost concepută de artistul Michael Otto din Redenbach și este prima dintr-o serie de opt piese intitulată "Capodopere ale literaturii mondiale", dedicată principalelor opere literare germane.
În perioada 2023 - 2030 va fi emis anual câte un nou tip de monedă cu temă literară
De exemplu, „Din viața unui pierde-vară” de Joseph von Eichendorff și „Casa Buddenbrooks” de Thomas Mann vor fi imortalizate ca motive pe monedă. Noi serii ar trebui emise anual până în 2030. Primele oferte pentru monedele speciale pot fi găsite deja pe site-uri de licitații și cumpărături.
Anul trecut, BNR a lansat o monedă de aur, cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda. De asemenea, instituția bancară a lansat și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei din aur prezintă o compoziţie inspirată de romanul "Moromeţii" de Marin Preda, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "100 LEI", anul de emisiune "2022" şi stema României.
Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc "100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA".