Aparatele antidrog ale Poliției Rutiere, pline de erori. Două treimi din teste, fals pozitive

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Anul trecut, 68% dintre testările antidrog efectuate de polițiștii ieșeni s-au dovedit a fi fals pozitive la IML. Pe plan național, 38% dintre teste sunt fals pozitive, după cum arată o statistică a Institutului de Medicină Legală (IML).

O statistică publicată de Institutul de Medicină Legală (IML) a făcut o serie de precizări cu privire la ratele slabe de succes ale aparatelor antidrog ale Poliției Rutiere.

Testările polițiștilor pe droguri în trafic, contrazise de rezultatele IML

În județul Iași, 68% din testările antidrog în trafic se dovedesc la IML fals pozitive. La nivel național procentul este mai scăzut, de 38% teste fals pozitive.

La Iaşi, aparatele folosite de către poliţişti la testarea şoferilor suspectaţi că sunt drogaţi dau foarte multe rezultate greșite. La nivelul județului Iași fuseseră aduse trei aparate care erau folosite de poliţiştii din municipiul Iaşi şi din judeţ. Un altul era folosit de către poliţiştii din Paşcani.

Poliţiştii din municipiu şi-au dat seama rapid că aparatul nu era funcţional. Șoferii identificați ca fiind drogaţi la volan erau ulterior declarați nevinovați de analizele Institutului de Medicină Legală.

Procedura în cazul fiecărui șofer este complexă și de durată, consideră medicii

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au întrebat neoficial mai mulţi medici despre acest aspect al testelor antidrog. Astfel, în cazul fiecărui şofer, procedura este complexă și de durată:

„Ca urmare a interesului public deosebit referitor la modul în care se realizează testările toxicologice în cadrul institutelor medico-legale din care ar reieşi cu precădere faptul că acestea infirmă, în urma analizelor probelor de sânge şi urină, unele testări rapide efectuate în trafic, precum şi a existenţei în mass-media a unor articole care au sugerat existenţa unor manipulări a acestor rezultate în cadrul instituţiilor medico-legale, atribuite în mod tendenţios şi fals Poliţiei Române.

Consiliul superior de medicină legală, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, a realizat o evaluare primară a datelor. Au fost analizate datele referitoare la rezultatele analizelor toxicologice din anii 2022-2023. Rezultatele obţinute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la judeţ la judeţ şi de la an la an”, au spus reprezentanții IML.

Medical, aceștia trebuie să testeze fiecare substanţă în parte. Mai mult decât atât, apar noi substanţe halucinogene pe o listă neactualizată a IML.

Situaţia la Iaşi pe testarea antidrog, mai gravă ca în ţară

În judeţul Iaşi, rata de eroare a testelor antidrog este destul de mare. Jumătate din teste s-au dovedit false în 2022:

„Motivele principale ale apariţiei acestei variabilităţi sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic. Cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu menţiunea că reprezentanţii Poliţiei Române au confirmat faptul că în momentul de faţă există proceduri de achiziţie care au drept scop înlocuirea aparatelor. Un alt motiv este reprezentat de modelele de consum mult diferite în judeţe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influenţat de tipul de substanţă la care testul rapid a ieşit pozitiv.

Numărul redus de testări în anumite judeţe face ca procentele de rezultate fals pozitive să aibă o variaţie extrem de mare. Cu cât numărul de testări într-un judeţ este mai mare, cu atât valorile rezultatelor fals pozitive tind să se apropie de media naţională”, au precizat aceștia.

În județul Iași, aparatul poliţiştilor indica faptul că şoferul este drogat. Ulterior, după ce conducătorul auto a fost condus la IML şi i-a fost prelevat sânge, testul a indicat, în unul din trei cazuri ca medie, faptul că nu era drogat.

În anul 2022, din cele 66 de teste antidrog sesizate în trafic pe străzile din Iaşi, 40% erau false. Însă, din cele 61 de testări lucrate de către IML în 2023, rata de eroare a fost şi mai mare: 68%.