Apa Nova trimite bucureştenii la găleată

Apa Nova trimite bucureştenii la găleată

Două familii din sectorul 1 au rămas fără apă la robinete pentru că nu au acceptat să plătească pierderile de pe o reţea uzată.

Lipsa investiţiilor în modernizarea reţelelor de apă şi canalizare vechi de zeci de ani şi modalităţile ApaNova de a soluţiona problemele clienţilor continuă să facă victime. Locuitorii a două imobile de pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei trăiesc de o lună fără apă la robinete pentru că nu au acceptat să plătească pierderile în valoare de peste cinci mii de lei, cauzate de instalaţiile uzate. Deşi investigaţiile Autorităţii de Reglementare Tehnică (ARBAC) au dat dreptate bucureştenilor, ApaNova refuză să repare coloana şi să radieze datoriile pe motiv că sistemul de alimentare cu apă se află pe o stradă care se află în proprietate privată.

Căratul apei cu găleata, o soluţie bucureşteană

Războiul dintre familiile Ionescu - Rizea de pe Intrarea Sfatului, nr. 3-4 şi ApaNova a început în anul 2005. Atunci, angajaţii firmei au montat un contor comun la aproape 60 de metri depărtare de locuinţele celor două familii, deşi legea arată clar că aceste dispozitive trebuie să fie aşezate cât mai aproape de limita proprietăţii clientului. „Nu am fost de acord şi nu am semnat procesul. Ei nu au ţinut cont şi au făcut cum au vrut ei“, explică Mihai Ionescu, care locuieşte la nr. 4.

Bucureşteanul povesteşte că, din acel moment, facturile au venit încărcate având uneori şi valori de 2-3 milioane de lei vechi pe lună.

În 2006 s-a descoperit că există pierderi, ApaNova a remediat avaria, dar a refuzat să înlocuiască coloana afirmând că străduţa, ca şi reţeaua, sunt în proprietate privată. „E o minciună sfruntată! Ca să nu mai spun că, în 2006, după avarie, ne-au ameninţat că ne lasă de Sărbători fără apă dacă nu semnăm procesul verbal“, s-a enervat bucureşteanul. Acesta a adăugat că în răspunsurile primite de la ApaNova există nenumărate neconcordanţe şi că pe lista străzilor licitate la semnarea contractului apare şi Intrarea Sfatului. „La poziţia 3.745 este trecută şi această stradă. Cum pot spune ei că este proprietate privată?“, se întreabă Ionescu.

Facturi emise, titularii morţi

Situaţia este cu atât mai stranie şi hilară cu cât ApaNova a continuat să emită facturi, în condiţiile în care titularii de contract au decedat, iar noii proprietari au refuzat să semneze, neacceptând condiţiile impuse. „Rizea a murit, domnule, acum eu stau acolo şi nu am semnat, la fel şi domnul Ionescu“, explică proprietarul de la nr. 3. În ciuda tuturor diferendelor, şi ca să aibă apă în casă, cele două familii au continuat să plătească în sistem pauşal, 5 metri cubi/persoană/lună, până în februarie anul acesta.

Pentru că au refuzat să recunoască pierderile în valoare de aproape de 5.365 lei, ApaNova le-a sistat apa în primăvară, ieri bucureştenii au „aniversat“ o lună de cărat apă cu găleţile.

REACŢIE

ApaNova contestă decizia ARBAC

Nenumăratele plângeri ale lui Mihai Ionescu au determinat specialiştii ARBAC să facă analize în teren. Astfel, în urma verificărilor şi în baza contractului de cesiune, autoritatea a dispus prin Decizia 18/2007 ca Apa Nova să contorizeze separat imobilul de la nr. 4 şi pe cel de la nr. 3. Reprezentanţii ApaNova nu recunosc însă calitatea autorităţii de a lua astfel de hotărâri şi susţin, într-un răspuns remis redacţiei EVZ, „că aceasta nu are atribuţia de a soluţiona eventualele conflicte prin decizii obligatorii“. În decizia luată, ARBAC invoca însă art. 7.2 din statutul care stă la baza contractului de cesiune şi care contrazice punctul de vedere al firmei: „Deciziile ARBAC se publică în Monitorul Oficial al Municipiului Bucureşti şi trebuie puse în aplicare obligatoriu de Cesionar“. Firma nu a stat mult pe gânduri însă şi a sistat apa bucureştenilor, determinându-i pe aceştia să-şi găsească dreptatea în instanţă, următoarea înfăţişare fiind programată pentru 24 martie. Între timp, familiile care locuiesc pe Intrarea Sfatului 3-4 cară zilnic de la vecini cel puţin 80 de litri de apă. Se întâlnesc mai ales seara, după serviciu, şi îşi fac loc politicos pe străduţa îngustă să nu-şi verse găleţile.

Ne puteți urmări și pe Google News