Apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată

Conform unor studii făcute de oamenii de știință din Qatar, apa de la robinet este mai pură decât cea îmbuteliată, care ar putea conține substanțe chimice periculoase, asociate cu cancerul.

Apa de la robinet conține microplastice și alți contaminanți

Apa de la robinet este mult mai sigură de băut conform ultimelor studii științifice care dau de pământ cu apa îmbuteliată.

Ultimele studii arată că până la 75% din apa îmbuteliată ar putea conține substanțe chimice periculoase asociate cu cancerul.

O echipă de oameni de știință din Qatar a descoperit în urma studiilor făcute, că între 10% și 78% din probele analizate conțineau contaminanți, inclusiv microplastice, particule minuscule ce pot ajunge în fluxul sanguin și care pot afecta funcțiile esențiale ale organismului.

Apa de la robinet este mult mai sănătoasă pentru organism

Apa de la robinet este mult mai sigură de băut, pentru că este supusă unor „standarde riguroase de calitate și siguranță”, au declarat aceștia.

Microplasticele sunt fragmente de plastic de doar doi micrometri, sau două miimi de milimetru, invizibile pentru ochiul uman,.

Atunci când produsele din plastic se degradează în mod natural și particulele rezultate ajung în alimente, în sursele de apă și chiar în aer .

Microplasticele pot cauza cancer

Microplasticele se pot infiltra în apă dacă o sticlă are dopul strâns și deschis în mod repetat sau dacă sticla este expusă la căldură, cum ar fi lăsată într-o cameră fierbinte, într-o mașină într-o zi călduroasă sau afară la soare.

Ftalații folosiți pentru a face plastic durabil sunt cunoscuți pentru faptul că interferează cu producția de hormoni în organism.

Sticle plastic / Sursa foto: dreastime.com

BPA este o substanță chimică utilizată pentru a face ambalajele alimentare mai rezistente și mai puțin vulnerabile la coroziune sau descompunere.

Atât Ftalații cât și BPA au fost, de asemenea, asociate cu infertilitatea, PCOS, astmul și unele tipuri de cancer.

Microplasticele se descompun mai repede la temperaturi ridicate

În Europa și Marea Britanie nivelurile de siguranță ale BPA recomandate se referă la expunerea zilnică sigură de 0,2 nanograme pe kilogram de greutate corporală pe zi. Dar se crede că ambele riscuri pentru sănătate sunt crescute doar atunci când sunt expuse la niveluri ridicate.

Scriind în revista BMJ Global Health, oamenii de știință au declarat: „Deși există praguri de siguranță pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestor contaminanți rămân în mare parte necunoscute. Dependența de apa îmbuteliată implică costuri semnificative de sănătate, financiare și de mediu, ceea ce necesită o reevaluare urgentă a utilizării sale pe scară largă”.

Restaurantele și alte spații publice ar trebui să renunțe la apa îmbuteliată în locul celei de la robinet

Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la microplastice de ani de zile.

Studiile anterioare au sugerat că o persoană obișnuită ingerează aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână - echivalentul unui card de credit.

Cu toate acestea, datele actuale, au arătat că ar putea fi mult mai mult, deoarece nu toate alimentele au fost analizate pentru a se verifica conținutul lor de plastic.

De asemenea, cercetătorii cred că oamenii inhalează până la 7.000 de microplastice pe zi, ceea ce stârnește îngrijorarea că acestea ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătate, alături de azbest sau tutun.