Vaccinarea cu schemă completă nu mai este suficientă în fața virusului SARS-Cov-2, așa că din ce în ce mai multe state îndeamnă cetățenii să se imunizeze și cu cea de-a treia doză. Mulți se întreabă dacă rapelurile AstraZeneca și Pfizer sunt compatibile, așa că specialiștii vin cu explicații.
Cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID se administrează în România după patru luni de la efectuarea schemei complete. În Australia, lucrurile stau diferit. Aici cea de-a treia doză se poate face la doar trei luni după efectuarea schemei complete în cazul persoanelor adulte. Persoanele care sunt imunocompromise sunt sfătuite să primească o a patra injecție la trei luni după a treia.
Din cauza unei serii de noi mutații care modifică forma proteinei sale de vârf, Omicron pare să fie mai capabil să se sustragă imunității generate de vaccinuri decât alte variante de COVID-19. După șase luni, eficacitatea împotriva infecției simptomatice a vaccinului AstraZeneca scade practic la zero, însă nici Pfizer nu se descurcă mai bine.
"În cazul tulpinii originale, vaccinurile au fost absolut adaptate pentru a lupta împotriva acesteia.
Proteina spike din vaccinuri era identică cu proteina spike din virus. Acum există o mare diferență.
O parte dintre anticorpii generați după vaccinare nu mai sunt acum capabili să recunoască virusul și să îl oprească să infecteze celulele", spune profesorul Jamie Triccas, liderul temei imunității la Universitatea din Sydney.
Eficiența celei de-a treia doză de vaccin
Potrivit specialiștilor epidemiologi, în urma mai multor teste s-a descoperit că tulpina Omicron reduce eficiența vaccinurilor în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor severe, lucru pe care alte variante nu au reușit să îl facă.
Perioada dintre dozele de vaccin este și ea un factor import în ceea ce privește eficacitatea serului. Potrivit unui studiu efectuat de AstraZeneca, două doze de vaccin administrate la un interval de șase săptămâni oferă o eficacitate de 55,1% în ceea ce privește protecția împotriva bolilor grave. Dacă dublăm perioada dintre cele două vaccinuri, eficacitatea crește 81,3%. Există chiar și unele dovezi limitate care arată că mărirea intervalului la 45 de săptămâni duce la un răspuns și mai mare al anticorpilor.
"Motivul, probabil, este că trebuie să dai timp sistemului imunitar să se maturizeze.
Având un pic de decalaj între cele două permite sistemului imunitar să vadă antigenul, să înceapă să genereze și să extindă celulele B și T specifice necesare pentru a lupta împotriva infecției", spune profesorul Triccas.
Potrivit specialiștilor, Delta avea o putere mare de a sustrage imunitatea, așa că o singură doză de vaccin părea să nu fie suficientă. Astfel s-a decis ca perioada dintre prima și a două doză să fie scurtă, pentru a le oferi oamenilor o protecție mai mare. Decizia luată de autorități a dus la pierderea oricăror beneficii pe care le-ar fi putut oferi un interval mai lung, dar s-a obținut o protecție reală împotriva virusului, ceea ce pare a fi un compromis destul de bun.
Sunt compatibile AstraZeneca și Pfizer?
Întrebarea de pe buzele tuturor face referire la eficacitatea dozei booster. Datele din mai multe studii, analizate de echipa de la Institutul Kirby, sugerează că un al treilea rapel de ARNm va oferi probabil o eficacitate de aproximativ 86% împotriva infecției simptomatice cu Omicron și de 98,2% împotriva infecției severe.
Atunci când vorbim despre rapel, oamenii pot alge dintre Pfizer sau Moderna, ambele vaccinuri cu ARNm. Sunt ele compatibile sau au diferențe majore?
Pentru a verifica compatibilitatea, oamenii de știință din Marea Britanie au făcut un studiu la care au participat 2.878 de persoane. Acestea au primit fie AstraZeneca, fie Pfizer, iar apoi au testat pe acestea o gamă de șapte boostere. Studiul a analizat nivelurile de "IgG anti-spike", anticorpi neutralizanți COVID care circulă în sângele voluntarilor.
În cazul persoanelor care au fost imunizate cu schemă completă folosind serul de la AstraZeneca, adăugarea unei doze de Pfizer a ridicat nivelul anticorpilor de 24 de ori mai mult decât în cazul unui grup de control care nu a primit un rapel. Un rapel cu Moderna le-a ridicat de 32 de ori mai mult.
Persoanele care au fost primit două vaccinuri de la Pfizer și au primit doza booster de la același producător, nivelul de anticorpi a crescut de opt ori față de grupul de control, în timp ce o a treia doză de Moderna i-a crescut de aproximativ 11 ori. Grupul care a început cu Pfizer a avut niveluri inițiale mai ridicate de anticorpi, din acest motiv fiind înregistrată o creștere mai mică.
"Există unele dovezi că Moderna a dat un răspuns ușor mai mare, dar nu există o diferență uriașă; ambele funcționează foarte bine ca rapel.
Aș prefera să primiți oricare dintre vaccinurile disponibile pentru a vă asigura că vă maximizați protecția cât mai curând posibil, mai degrabă decât să așteptați un rapel specific", mai precizează profesorul Triccas.
În cazul persoanelor care au început cu AstraZeneca și au primit un rapel Pfizer, imunitatea a continuat să crească până la 28 de zile după rapel. Pentru cei care au început cu Pfizer, imunitatea a avut tendința de a atinge un vârf la șapte zile după rapel și apoi de a se stabiliza.
Specialistul epidemiolog susține că momentan nu există date precise cu privire la intervalul de timp pentru administrarea dozei booster.
"Aș fi întotdeauna în favoarea administrării unui rapel atunci când ești eligibil.
Este destul de clar că anticorpii de la două doze scad în timp cu toate vaccinurile. Pe măsură ce aceștia scad, deoarece recunoașterea Omicron este oricum mai mică, imunitatea ta la Omicron va fi destul de redusă după trei sau patru luni.
Aș favoriza probabil stimularea mai devreme decât mai târziu. Stimularea aduce din nou acele niveluri de anticorpi, iar acest lucru menține în continuare un anumit nivel de protecție generală împotriva Omicron", spune Triccas.