„Declară război unui miliard și jumătate de musulmani”, spun criticii măsurii ce urma să fie anunțată, aseară, de Donald Trump. Recunoașterea capitalei statului israelian drept Ierusalim și mutarea ambasadei SUA au stârnit îngrijorarea palestinienilor, a Papei, a Marii Britanii, a Rusiei și a Chinei.
Președintele american Donald Trump urma să facă marele anunț, aseară, o promisiune din campania electorală, și să spună că Statele Unite au decis să mute ambasada de la Tel Aviv în Orașul Sfânt.
Alarmă în regiune
Palestinienii au declarat că acesta este „sărutul morții” pentru soluția cu două state, negociată de ani buni, și că Trump „declară război în Orientul Mijlociu”.
Papa s-a declarat „profund îngrijorat” și a făcut apel ca „toată lumea să respecte status-quo-ul orașului”.
China, care are relații bune și cu Israelul și cu palestinienii, și-a exprimat grija în legătură cu posibila agravare a tensiunilor regionale.
Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că noua acțiune a lui Trump reprezintă „incompetența și eșecul” acestuia. Rusia, un actor-cheie din Orientul Mijlociu, s-a arătat îngrijorată de o posibilă „deteriorare” a situației.
În timp ce Israelul a salutat veștile primite de la Casa Albă, oficialii palestinieni au afirmat că „procesul de pace e încheiat”, iar Turcia a anunțat că va găzdui o întâlnire a națiunilor islamice, săptămâna viitoare, pentru a oferi liderilor musulmani o oportunitate de a avea un răspuns coordonat.
În Gaza, au fost arse steagul american și cel israelian, iar în Cisiordania, Hamas a declarat vineri „zi a furiei”, ceea ce se poate traduce cu violențe în masă în teritoriilor ocupate.
Negocieri oprite
„Fac un apel sincer ca toată lumea să se angajeze să respecte status quoul orașului, conform rezoluțiilor pertinente ale ONU. Nu pot păstra tăcerea legată de îngrijorarea creată”, a afirmat Papa Francisc.
În Marea Britanie, premierul Theresa May a spus că va avea o discuție cu Trump pe acest subiect. „Opoziția noastră nu s-a schimbat - statutul Ierusalimului trebuie determinat în urma negocierilor printr- un acord între israelieni și palestinieni, iar Ierusalimul să fie o capitală împărțită între Israel și statul palestinian”. Reprezentantul palestinienilor în Marea Britanie, Manuel Hassassian, susținea, ieri, că Trump „declară război Orientului Mijlociu, declară război împotriva a 1,5 miliarde de musulmani și sute de milioane de creștini, care nu vor accepta ca locurile lor sfinte să fie în întregime sub hegemonia Israelului”.
În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu a scris pe Facebook doar atât: „Identitatea noastră istorică națională ia diverse forme în fiecare zi”, dar a promis că după discursul lui Trump va face mai multe comentarii.
Demersurile lui Jared Kushner
La Bruxelles, la o reuniune NATO, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a încercat să calmeze spiritele. „Președintele este foarte angajat în procesul de pace din Orientul Mijlociu”. El a amintit că o echipă condusă de ginerele lui Trump, consilierul Jared Kushner, a făcut demersuri în regiune, în ultima vreme, pentru reluarea negocierilor de pace între Israel și palestinieni. „Credem că sunt șanse mari să se ajungă la pace, iar președintele are o echipă care este devotată acestui scop”, a explicat Tillerson. Conflictele pe tema Ierusalimului datează de mii de ani, din timpuri biblice, de pe vremea Imperiului Roman sau a cruciadelor - dar actualul război este cu certitudine o poveste din secolul 20, cu rădăcini în colonialism, naționalism și anti-semitism, a scris New York Times, care a cerut părerea mai multor experți în domeniu.