Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că a reușit să-i convingă pe cei de la Comisia Europeană să renunțe la prevederea conform căreia pentru pensii se poate aloca maximum 9,4% din PIB.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că ar fi reușit să convingă Comisia Europeană să se renunțe la procentul de 9,4% la pensii trecut în PNRR.
În ce privește discuțiile avute cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema pensiilor, în special a eliminării procentului de 9,4% din PIB, stabilit prin PNRR, ministrul Muncii susține că, în premieră, ar fi reușit să negocieze renunțarea la acel punct.
Ministrul Muncii: În câteva zile va fi gata propunerea pe care o voi prezenta coaliției
Ministrul Muncii a mai subliniat faptul că acest procent din PNRR ar fi făcut ca rezolvarea inechităților din sistem să nu fie posibilă, şi să facă imposibilă creșterea pensiilor.
Marius Budăi: „Este cerere oficiala depusa, unde este si aceasta cerință. Am discutat cu subiect şi predicat despre aceasta cerință. Se renunță la acest aspect care era total împotriva romanilor şi se caută o formulă onesta. Am majorat pensiile şi anul trecut şi anul acesta, cu tot respectul. Aşa cum o facem de fiecare dată când suntem la guvernare.
Acest procent în primul rând ar fi făcut ca rezolvarea inechităților din sistem să nu fie posibilă, să fie imposibilă creșterea pensiilor. Au fost anumite discuții. Sunt unele chestiuni stabilite cu Comisia Europeana pentru a putea realiza acest jalon. În câteva zile va fi gata propunerea pe care o voi prezenta coaliției. Nu s-a pus niciodată problema ca acest jalon sa fie rezolvat înainte sau dupa rotativă”, a încheiat Marius Budăi.
Ce spune Marius Bugăi despre greva profesorilor
Marius Budăi a vorbit li despre greva profesorilor susţinută inclusiv de președintele Klaus Iohannis: „Cu siguranță ca acest protest al dascălilor noștri este legitim, dar cred ca trebuie să facem un efort comun pentru ca familiile să nu sufere. De fiecare dată cand PSD a fost la guvernare, salariile dascălilor au crescut. Acum legea salarizării este trecuta în PNRR, dar modificări de substanţă nu se pot face. Nu putem face legea salarizării azi pentru dascăli, mâine pentru alte categorii şi tot aşa. Noi am preluat toate solicitările de la toate ministerele de resort, le analizăm, după care mergem la întâlniri cu sindicatele.
Legea salarizării este jalon în PNRR. Nu a fost pusă de PSD acolo, alții au făcut asta. Legea, odată pusă în PNRR, nu poți să vii cu altă grilă, nu ai cum. A fost blocată modificarea ei. Trebuie ca solicitările tuturor să se regăsească în lege, în funcție de posibilități. Știți că PNRR a fost făcut la secret. Atunci hai sa venim toți pe picior de forță şi să nu stăm la dialog. Dialogul este mereu vital în astfel de situații. Sindicaliștii şi dăscălii știu că noi de la PSD mereu am fost onești cu ei”, a declarat Marius Budăi.
Ce i-a reproșat profesorul Anton Hadăr ministrului Muncii
În dialog cu Marius Budăi a intrat și profesorul Anton Hadăr, care i-a atras atenția ministrului că, la fel cum în urmă cu câțiva ani medicii au fost o prioritate, acum ar trebui să fie rândul profesorilor.
„Știți foarte bine că cei doi copreședinți, Ciucă şi Ciolacu, au spus că sistemul de educatie este o noua prioritate şi aveti în noi un partener onest. De câte ori a fost PSD la guvernare şi a fost nevoie să venim din nou la guvernare pentru a pune în aplicare.
Ce am greșit când am spus că nu putem face legea salarizării pe domenii? Cine a întrerupt aplicarea legii timp de doi ani? Eu sunt susținut de PSD.”, a susținut ministrul muncii în emisiunea Andreei Crețulescu de la România TV.