Anunţul momentului pentru cei care stau la bloc! Zeci de mii de români sunt vizaţi. Proiectul a fost deja votat
- Ramona Rotaru
- 22 martie 2022, 07:30
Un nou proiect a fost adoptat de Plenul Senatului. Au fost alocați 2,2 miliarde de euro prin PNRR pentru renovarea a 2.000 de clădiri publice și 1.500 de blocuri de locuințe. Proiectul are ca obiectiv principal creșterea performanței energetice.
Plenul Senatului a adoptat, luni, un nou proiect care prevede actualizarea legislației cu pricire la creșterea performanței energetice. Propunerea legislativă are ca obiect modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009.
Au fost alocați 2,2 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru eficientizarea și renovarea a 2.000 de clădiri publice și 1.500 de blocuri de locuințe.
"În contextul actual privind eficienţa energetică a clădirilor, aceasta are un capitol distinct în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Se propune eficientizarea şi renovarea unui număr de 2.000 clădiri publice şi 1.500 blocuri de locuinţe fiind prevăzuţi 2,2 miliarde euro, iar pentru acest lucru se impune o actualizare a legislaţiei aplicabile în vigoare. Intervenţiile legislative vizează actualizarea legislaţiei privind performanţa energetică în raport de cerinţele tehnico-economice şi de mediu, în scopul creşterii procentului clădirilor verzi, în condiţiile în care Uniunea Europeană îşi propune "decarbonarea clădirilor până în anul 2050"", se arată în expunerea de motive.
Potrivit iniţiatorilor, parlamentari din tot spectrul politic, "în contextul creşterii preţurilor la energie dar şi la materialele de construcţii, renovarea, în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, este necesară".
Ce prevede noul proiect pentru creșterea performanței energetice
Proiectul pentru creșterea performanței energetice prevede colaborarea dintre Comisiile tehnice de amenajare a teritoriului cu filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România și cu asociațiile profesionale ale auditorilor energetici pentru clădiri. Aceștia vor acorda o importanță deosebită reparării/înlocuirii ascensoarelor sau a componentelor mecanice ale acestora pe baza raportului tehnic de specialitate.
Noul proiect adoptat de Senat prevede și reabilitarea șarpanței în cazul podurilor neîncălzite, o condiție necesară pentru creșterea performanței energetice.
"Analiza cost-beneficiu, raportată la calitatea lucrărilor executate, trebuie să conducă la o performanţă energetică pozitivă a clădirilor şi eficienţă economică din perspectiva reducerilor costurilor facturilor. Finanţarea executării lucrărilor se asigură din alocaţii de la bugetul de stat, bugetele locale al unităţilor administrative teritoriale şi/sau alte surse legal constituite", potrivit expunerii de motive.