Anunțul Ministrului Apărării, după ce România a donat un sistem Patriot: Nu se știe

Angel Tilvar. Sursă foto: Facebook

România. România a donat un sistem patriot Ucrainei, dar „nu se știe când va primi compensații”, a anunțat Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Când va fi România recompensată

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat la primele discuții susținute la Washington privind compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei. Întrebat dacă este posibil ca România să primească mai devreme un alt sistem defensiv antiaerian, ministrul Apărării a declarat că în prezent nu există un orizont de timp pentru primirea de către țara noastră a unui sistem similar sau a unuia alternativ.

„Au fost discuţii şi alaltăieri (marţi - n.r.) şi ieri (miercuri - n.r.) dimineaţă. Alaltăieri am participat şi eu şi am condus prima discuţie care urma să creeze şi calendarul negocierilor şi principalele elemente de referinţă. În ceea ce priveşte orizontul de timp nu pot să vă dau elemente concrete acum, pentru că nu s-a ajuns la acest moment la această etapă a discuţiei", a declarat Tîlvăr într-un briefing pentru jurnaliştii români, potrivit Agerpres.

România, lăudată de Joe Biden pentru că a decis să doneze un sistem Patriot

Președintele american Joe Biden a declarat cu entuziasm că donația de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina este una istorică, subliniind importanța colaborării internaționale în fața agresiunii ruse. În discursul său, Biden a menționat de două ori România, evidențiind rolul crucial al acesteia în susținerea Ucrainei. Această donație, la care participă și SUA, Țările de Jos și Italia, reprezintă un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei, oferind un suport strategic esențial în contextul conflictului actual.

Pe lângă susținerea verbală, acțiunile concrete nu au întârziat să apară. Președintele Klaus Iohannis a semnat o declarație prin care România își reafirmă angajamentul de a sprijini apărarea Ucrainei. Acest act simbolizează solidaritatea internațională și determinarea de a ajuta o națiune vecină aflată sub atac. România, împreună cu alți parteneri europeni și SUA, se angajează să furnizeze echipamente și capabilități suplimentare de apărare aeriană, necesare pentru a contracara agresiunea rusă și pentru a proteja infrastructura critică și civilii din Ucraina.

Angajamentul comun de a sprijini Ucraina a fost detaliat de Klaus Iohannis, care a subliniat colaborarea internațională în acest efort. El a anunțat că România va contribui la furnizarea de sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot, alături de SUA și Germania, și componente pentru aceste sisteme oferite de Țările de Jos. Italia va contribui, de asemenea, cu un sistem SAMP-T, demonstrând un front unit în fața provocărilor de securitate din regiune. Această cooperare exemplifică solidaritatea europeană și transatlantică în sprijinul Ucrainei.

Sistem Patriot, Sursă foto: Facebook

De a donat România, Ucrainei, un sistem Patriot

Donarea unui sistem de rachete Patriot din partea României pentru Ucraina reprezintă un interes direct de securitate pentru țara noastră

Având cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, România are un interes direct și vital ca Ucraina să fie capabilă să respingă noile atacuri ale Rusiei. Acest sprijin nu este doar o demonstrație de solidaritate, ci o necesitate strategică pentru securitatea națională a României.

În contextul achizițiilor de apărare, România are în prezent șapte sisteme Patriot comandate din Statele Unite, dintre care patru se află deja pe teritoriul țării noastre. Dintre acestea, două sisteme sunt deja operaționale, integrate în sistemul național de comandă și control, și au fost testate pe zone extinse din România. Aceste sisteme sunt esențiale pentru apărarea aeriană a țării și pentru protejarea spațiului aerian național împotriva potențialelor amenințări.

Celelalte două sisteme Patriot se află în prezent în proces de pregătire pentru a fi integrate în sistemul național de comandă și control și urmează să fie operaționale în viitorul apropiat. În conformitate cu angajamentul luat de producătorul Raytheon, celelalte trei sisteme vor fi livrate până în 2027. Odată integrate, aceste sisteme vor contribui semnificativ la capacitățile de apărare ale României și ale NATO, asigurând un nivel mai ridicat de securitate și stabilitate în regiune.