The Daily Telegraph informează, luni, că miniștrii cabinetului Theresa May „intenţionează să-şi asume autoritatea morală de a le acorda în mod unilateral celor 3,8 milioane de cetăţeni din ţări ale UE care locuiesc în Marea Britanie dreptul de a rămâne aici”.
Potrivit aceleiași surse, începând de joi, guvernul va începe întocmirea documentelor tehnice care stabilesc pregătirile. Aceasta va însemna că cetăţenii din ţări ale UE vor putea să aibă acces la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) şi la beneficiile sistemului, indiferent dacă cetăţenilor britanici din UE li se vor acorda asemenea drepturi.
Jacob Rees-Mogg, liderul influentului grup parlamentar conservator pro-Brexit, a salutat intenția guvernului. „Imigranţii din UE au venit aici în mod legal şi Marea Britanie nu este genul de ţară care să aplice legislaţia în mod retrospectiv. În general, ei ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca cetăţenii britanici, nici mai mult, nici mai puţin", a declarat politicianul pentru The Telegraph, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, fostul ministru pentru Brexit al Marii Britanii, David Jones, susține că este necesară o reciprocitate, în sensul că și că cetățenii britanici care locuiesc în UE trebuie să se bucure de aceleași drepturi. „Trebuie să avem grijă de poporul nostru", a spus el.
The Daily Telegraph a transmis aceste informații pe surse. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că „nu comentează asupra unor scurgeri de informaţii".
Secretarul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, are programată marți o vizită oficială la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. Acesta spune că un acord asupra Brexitului ar fi în continuare "de departe cel mai fericit rezultat" al negocierilor și că un guvern responsabil trebuie să stabilească măsurile pe care să le ia pentru a atenua riscurile în eventualitatea lipsei unui acord.