În contexul în care numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu Covid-19 crește de la o zi la alta în România, dezbaterea despre vaccinarea împotriva Covid-19 este din ce mai aprinsă. Unii români susțin că n-au încredere în vaccinare și expun mai multe motive, printre care și cel legat de riscul afectării fertilității. Totuși, medicii arată că inocularea nu reprezintă acest risc, ci din contră, poate ajuta femeile gravide, în timp ce Covid-19 poate provoca infertilitate.
Pentru a elimina orice nelămurire, medicii au subliniat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu afectează în niciun fel fertilitatea feminină sau masculină. În schimb, „boala COVID-19 poate afecta grav fertilitatea”.
În plus, teribila boală infecțioasă creşte riscul de naştere prematură. Se poate ajunge chiar la dezlipirea de placentă, la moartea fătului în uter şi la decesul mamei.
Femeile gravide care apelează la vaccinare au numeroase avantaje. Riscul de infectare cu SARS CoV-2 scade de peste 5 ori. Totodată, în cazul lor scade și riscul de boală severă. De asemenea, posibiltatea de a fi internate din cauza Covid-19 scade de 10 ori.
Conform jurnaliștilor de la alephnews.ro, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România recomandă gravidelor să se vaccineze cât mai repede împotriva Covid-19. Pentru femeile care amână vaccinarea după naştere, consecințele pot fi tragice.
Câte gravide s-au vaccinat împotriva Covid-19
Conform medicilor consultați de sursa citată, milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul, iar statisticile arată că vaccinarea antiCovid-19 nu reprezintă un risc.
Mai mult, imunizarea protejează și nou-născutul datorită faptului că anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere. Anticorpii ajung la bebeluș şi prin laptele matern, după naştere.
„Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt… Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscaţi viaţa şi viaţa copilului pe care îl aşteptaţi. Cu un singur gest simplu, sigur şi la îndemână, puteţi să vă protejaţi, împreună cu bebeluşul”, a precizat preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Radu Vlădăreanu.
Cifrele campaniei de vaccinare împotriva Covid-19
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a comunicat joi că de la începutul campaniei de vaccinare antiCOVID (27 decembrie 2020), au fost administrate 11.485.084 de doze de vaccin pentru 6.156.068 persoane, dintre care 5.778.190 au primit schema completă şi 630.136 s-au imunizat cu doza a treia.
Totodată, 9.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 62.512 reprezintă prima doză, 8.513 - doza a doua şi 28.351 - doza a treia.