Anunț major de la ANAF despre „lista rușinii”. Ce se întâmplă cu datoriile persoanelor fizice

Anunț major de la ANAF despre „lista rușinii”. Ce se întâmplă cu datoriile persoanelor fizice

Începând cu 2019, „lista rușinii“ de la ANAF nu va mai include persoanele fizice, pe aceasta vor apărea numai firmele care au datorii restante la buget, se arată într-un proiect de ordin , publicat joi, al președintelui Agenției Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Începând cu 2019, lista obligațiilor fiscale nu va mai cuprinde numele persoanelor fizice, se arată într-un proiect de ordin anunțat joi și publicat pe site-ul Agenției Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, potrivit proiectului, vor fi publicate numai restanțele la buget ale persoanelor juridice, conform libertatea.ro 

O altă modificare anunțată de ANAF este aceea că pe așa numita „listă a rușinii” nu vor mai fi publicate numele companiilor care au obligații fiscale restante sub următoarele plafoane: 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice. 

În prezent, în actul normativ, care a intrat în vigoare la 3 februarie 2016, sunt stabilite următoarele plafoane: 

Ne puteți urmări și pe Google News

1.500 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 1.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;  500 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante şi din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;  100 lei, în cazul debitorilor persoane fizice. 

„Ne dorim un climat fiscal echitabil fundamentat pe încredere reciprocă, atât de necesară unei dezvoltării sănătoase a mediului antreprenorial românesc. De asemenea, intrăm în normalitate și încetăm expunerea inutilă a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic”, a precizat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.