ANUNȚ important despre PENSII. Ce se întâmplă cu pensiile private oboigatorii

ANUNȚ important despre PENSII. Ce se întâmplă cu pensiile private oboigatorii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că nu se intenționează desființarea pilonului II de pensii. Acesta a mai declarat că administratorii de pensii private vor primi peste 8 miliarde de lei, mai mult decât în 2018, datorită creșterii salariilor.

Ministrul Marius Budăi a declarat că , în ciuda zvonurilor, statul va crește și valoarea contribuțiilor către Pilonul II. Valoarea acestora ar urma să ajungă la 8,65 miliarde lei.

Precizările sunt extrem de așteptate, mai ales că inclusiv reprezentanții instituțiilor bancare au transmis în decembrie că statul pune în pericol funcționarea acestor fonduri.

„Tot în pofida a ceea ce spun «clarvăzătorii» de serviciu, suma care va fi plătită, în 2019, către administratorii Pilonului II de pensii este de 8,65 miliarde de lei, față de 7,71 miliarde lei, cât a fost în anul 2018. Iată că nu desființăm Pilonul II, așa cum am tot auzit în spațiul public, ba chiar acesta va primi sume mai mari, așa cum și în 2018 a primit sume mai mari decât în 2017” a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, conform playtech.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Din toamna anului trecut încoace, mulți dintre cei care au contribuții la Pilonul II au cerut informații de la reprezentanții băncilor care le administrează pensia privată obligatorie privind situația fondurilor acumulate în contul lor privat de pensie.

Reacția a venit după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase schimbarea legislației în acest domeniu. Erau luate în calcul două variante, fie desființarea Pilonului II, fie introducerea posibilității ca titularul să-și mute integral contribuțiile înapoi la stat.

Pentru 2019 Guvernul nu va mai fi nevoit să acorde fonduri suplimentare pentru plata pensiilor, susține ministrul Muncii, rezultatul mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, adaugă reprezentanții Cabinetului Dăncilă.

Cât despre majorările anunțate pentru acest an, care au fost amânate și… din nou promise, vor fi acordate, dar la toamnă, precizează ministrul Marius Budăi.

„Proiectul de buget al asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 prevede sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie, conform Programului de Guvernare și așa cum am promis, de la 1 septembrie 2019, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Veniturile bugetare estimate în anul 2019 sunt de 71,84 miliarde de lei, în creștere cu 12,45% față de anul anterior. După cum bine știți, în anul 2019 nu avem nevoie de subvenții de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, ba chiar, dimpotrivă, estimăm că vom încheia anul cu excedent, pentru prima dată din 2006.” Ministrul Muncii, Marius Budăi

Milioane de români au în prezent conturi deschise la fondurile private de pensii, unde angajatorii le depun contribuțiile lunare către Pilonul II.

Pensiile private obligatorii au fost introduse cu mai bine de 10 ani în urmă. Atunci, tinerii cu vârste până în 35 de ani erau obligați să-și aleagă un fond către care să fie direcționată o parte din contribuția lor la fondul de pensii. Măsura era văzută ca o soluție la falimentul fondului de pensii de stat, care nu reușea să acopere în niciun an plata pentru toți pensionarii.