Anunț important pentru românii din Anglia.

Marea Britanie va suferi o serie de schimbări după ieșirea țării din UE în urma Brexitului, iar românii sunt direct vizați. Anunțul vine din partea ministrului de interne, Amber Ruud.

Conform înaltului demnitar, cetățenii UE vor avea  avea nevoie de o serie de acte suplimentare pentru ca aceștia să se identifice față instituțiile de stat, angajatori sau proprietari de imobile de închiriat.

În timp ce politicienii britanici sunt profund divizați cu privire la garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor din Uniunea Europeană aflați în Marea Britanie după ieșirea țării din UE, au apărut îngrijorări cu privire la procesul de înregistrare a celor peste trei milioane de persoane vizate. Sistemul actual folosit pentru cei din afara UE este greoi și riscă să fie aruncat în haos după Brexit. 

"Va fi un coșmar birocratic. Ministerul de interne nu are destui angajați: pur și simplu nu există modalitatea de a examina documentația pentru trei milioane de persoane. Vor fi întârzieri masive. Vom putea să o facem dacă suntem pegătiți să alocăm bani și resurse", a completat și Jonathan Portes, profesor de economie și politici publice la King's College din Londra, citat de Times.

În momentul de față existe formulare ce vor trebui completate de către românii care vor rezidență permanentă în Marea Britanie. Formularul are 85 de pagini și completarea lui poate fi extrem de dificilă pentru unii solicitanți.

"Actualul proces prin care cetățenii UE pot solicita drept de ședere permanentă, utilizând un formular de 85 de pagini și care necesită dovezi masive în sprijinul cererii este prea complex și costisitor pentru clarificarea statutului a până la trei milioane de oameni. Comitetul constată că procesul de solicitare este disproporționat de greoi iar întrebările implică colectarea de informații care depășește cu mult ceea ce este necesar pentru a dovedi de ședere pe o perioadă de 5 ani" se precizează în raportul comisiei parlamentare pentru Brexit a Camerei Comunelor.