Parlamentul European a dat o veste dură celor din comunitatea proprietarilor de magazine şi restaurante dedicate vegetarienilor.
Chiar în această săptămână, europarlamentarii vor vota o serie de amendamente care ar limita utilizarea unor cuvinte precum.
Printre altele, sunt vizate cuvinte precum „hamburger” sau „cârnaţi”, care ar urma să fie folosite exclusiv doar pentru etichetarea produselor din carne.
În acest context, atât restaurantele, cât şi magazinele deschise pentru vegetarieni ar putea fi obligate să nu mai promoveze anumite produse în ţările care sunt membre ale UE.
Astfel, există posibilitatea ca „burgerul vegetarian” sau „cârnaţii vegetarieni” să dispară din meniuri şi din vocabularul uzitat până în prezent.
Fermierii se simt neîndreptăţiţi
În spatele acestui demers se află fermierii din Uniunea Europeană, care speră să aibă câştig de cauză în dezbaterea ce va avea loc săptămâna aceasta în PE.
Printre propunerile acestora, merită amintită şi cea referitoare la restricţionarea unor termeni precum „similar” cu laptele, untul sau brânza pentru produsele care nu conţin lactate.
Fermierii n-au niciun dubiu când afirmă că măsuri sunt necesare pentru a-i proteja pe consumatori de inducerea în eroare.
Industria vegană dezaprobă demersul
La rândul lor, organizaţiile medicale, cele de protecţie a mediului şi companiile care realizează produse vegetariene susţin că acesta ar fi un pas înapoi.
Sursele citate subliniază că intenţia fermierilor ar împiedica îndeplinirea obiectivelor de mediu şi de sănătate ale blocului comunitar.
Ceea ce se ştie până în prezent este că magistraţii Curţii Europene de Justiţie au interzis deja expresii precum „lapte de soia” şi „brânză vegană”.
S-a întâmplat în urmă cu 3 ani, când s-a hotărât că termeni precum lapte, smântână, unt, brânză şi iaurt nu pot fi utilizaţi pentru produse care de fapt nu sunt lactate.
Carnea rămâne carne
„Amendamentele propuse ar merge şi mai departe, deoarece cei care promovează produse alimentare pe bază de plante nu le vor mai putea compara cu lactatele prin utilizarea unor cuvinte precum «similar», «la fel», «de acelaşi tip».
De asemenea, termeni precum «friptură», «cârnaţi», «escalope», «burger» şi «hamburger» ar fi permişi numai pentru produsele care conţin carne”, arată Agerpres.
Asociaţia fermierilor europeni Copa Cogeca susţine că astfel ar trebui să fie scoase din uz şi din memoria publicului descrierile „suprarealiste”.
Burgerul vegetarian afectează fermierul
În opinia sursei citate anterior, autorizarea termenului „burger vegetarian” nu face altceva decât să deschidă o cutie a Pandorei care ar crea confuzie în rândul consumatorilor şi i-ar prejudicia pe fermieri.
De cealalată partem mai mulţi producători de produse alimentare pe bază de plante, printre care Unilever, Ikea, dar şi European Medical Association au apreciat că aceste propuneri sunt „disproporţionate şi în contrasens cu climatul actual”.
„Amendamentele vor fi discutate în Parlamentul European în cadrul unei reforme mai ample a sectorului agricol.
Parlamentul European nu poate impune modificări de unul singur dar va adopta o poziţie înaintea negocierilor cu statele membre din blocul comunitar”, se mai arată pe Agerpres.