Evenimentul ZileiActualitateAnunț dur pentru românii din Italia! E despre certificatul verde și nu se mai poate schimba nimic

Anunț dur pentru românii din Italia! E despre certificatul verde și nu se mai poate schimba nimic

Anunț dur pentru românii din Italia! E despre certificatul verde și nu se mai poate schimba nimic
Autoritățile din Italia au anunțat că de luni au intrat în vigoare noile restricţii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Inclusiv comunitatea românească, formată din 4 milioane de conaționali, a aflat că a fost introdus „supercertificatul verde″.

Rolul acestuia este de a restricţiona şi mai mult activităţile persoanelor nevaccinate împotriva Covid-19. Așadar, românii din Italia, la fel ca fiecare cetățean al acestei țări sau rezident, trebuie să prezinte supercertificatul verde și în autobuz, metrou, dar şi la târgurile de Crăciun.

În acest context, noul certificat eliberat cetăţenilor italieni vaccinaţi cu schemă completă şi celor care au trecut prin boală va fi necesar pentru a putea intra în baruri, restaurante, cinematografe, teatre şi discoteci.

De asemenea, acest document va fi necesar și pentru a putea participa la evenimente sportive, petreceri şi la ceremonii publice până la 15 ianuarie 2022.

În acest sens, reprezentanții Ministerului Sănătăţii din Italia au lansat o aplicaţie ce permite verificarea validităţii supercertificatului verde, aşa cum este numit în Italia.

Noul certificat verde va fi valabil cel puțin 6 luni

Valabilitatea acestuia va fi de nouă luni după ultima doză de vaccin şi de şase luni pentru cei care s-au vindecat de Covid-19. Ce se va întâmpla cu certificatul verde clasic în noile condiții?

Există un răspuns și pentru această întrebare. Certificatul verde clasic se poate obţine şi în baza unui test antigen negative. Totodată, el va fi obligatoriu pentru a putea merge la muncă sau pentru a tranzita zonele comerciale.

foto: commons.wikimedia.org – vizitele la Colosseum vor putea fi făcute doar cu supercertificatul verde

Atenție! Certificatul verde clasic își pierde valabilitatea la sfârşit de săptămână, când trebuie prezentat supercertificatul verde. Respectarea noilor condiții de circulație va fi monitorizată de agenţii de poliţie, carabinieri şi personalul angajat în gestionarea transportului în comun.

Ei vor putea să solicite noul certificat celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul începând cu vârsta de 12 ani. Astfel, minorii trebuie să prezinte documentul.

Amenzile pot ajunge chiar și la 1.000 de euro

Mai departe, accesul în baruri, restaurante şi alte locuri de agrement va fi controlat de agenţii poliţiei locale. Cei care nu vor putea prezenta documentul riscă să primească amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de euro.

Intrarea în vigoare a noilor măsuri, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii sanitare şi în exteriorul centrelor comerciale sau în pieţe, a impulsionat vaccinarea în ultimele zile, mai ales cu cea de-a doua şi cea de-a treia doză de vaccin.

În Italia au fost vaccinați cu schemă completă 45,7 de milioane de cetăţeni, adică 84,76 % din populaţia ţării. Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani ar putea să înceapă de săptămâna viitoare. În ultimele 24 de ore, în Italia au fost raportate 15.021 de infectări noi cu noul coronavirus şi 43 de decese cauzate de Covid-19.


Accesează: