Potrivit unor surse, părți importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent electric, au anunţat responsabili ucraineni din Harkov.
Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe rețelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi de curent electric. Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk din est.
Președintele Zelenski a anunțat că a existat o „pană totală de curent” în regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei, și Donețk, în est, după atacurile rusești asupra infrastructurii critice. „Fără facilități militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”, a scris președintele pe Twitter.
Primarul orașului Harkov a declarat că un atac asupra unei instalații a întrerupt curentul și apa în mare parte din orașul din nord-estul Ucrainei. El a spus că lovitura a fost un act de „răzbunare” al Rusiei pentru reuşitele recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă.
Problemele energetice au afectat Ucraina și Europa, deoarece o mare parte din regiunea ocupată de ruși, care găzduiește o centrală nucleară în mare parte paralizată, a fost raportată temporar în pană de curent duminică.
Doar unul dintre cele șase reactoare de la instalația Zaporojie a fost conectat la rețeaua de electricitate, iar conducta principală a Rusiei care transportă gaze naturale în Germania a rămas închisă.
Deficitului de electricitate și gaze naturale a luat amploare
Luptele din Ucraina și disputele legate de conducte stau în spatele deficitului de electricitate și gaze naturale care s-au agravat pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina, care a început pe 24 februarie, continuă pentru a șaptea lună. O mare parte din regiunea Zaporojie, inclusiv orașul cheie Melitopol, a pierdut puterea duminică.
Spre sud-vest, curentul era întrerupt și în mai multe părți ale orașului-port Herson, potrivit agenției de presă ruse Tass. Întreuperea a fost atribuită daunele aduse liniilor electrice de înaltă tensiune, deşi nu a fost raportată niciun atac în zona din jurul centralei.
Macron şi Putin, despre problemele de la centrala Zaporojie
De asemenea, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au vorbit la telefon despre situaţia de securitate energetică de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și s-au declarat gata de o „interacțiune nepolitizată”, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), a anunţat duminică Kremlinul.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că „ocupaţia rusă se află la originea riscurilor” la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă armele grele şi uşoare, a anunţat Palatul Elysee.
Emmanuel Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare” pentru găsirea unui „acord care să garanteze securitatea centralei”, a precizat Preşedinţia franceză într-un comunicat.
Replica Moscovei
Pe de altă parte, Moscova transmite: „Partea rusă a atras atenția asupra atacurilor regulate ale Ucrainei asupra instalațiilor centralei ZNPP, inclusiv asupra instalației de depozitare a deșeurilor radioactive, cu risc de consecințe catastrofale. Președintele rus a informat cu privire la măsurile luate de specialiștii ruși pentru a asigura protecția fizică a uzinei și a subliniat necesitatea de a influența autoritățile de la Kiev pentru ca bombardamentele asupra uzinei să fie oprite imediat. A fost exprimată o disponibilitate reciprocă pentru o interacțiune nepolitizată privind situația din jurul centralei ZNPP, cu participarea AIEA”, se arată în comunicatul de la Kremlin, potrivit Agerpres.