Omicron în creștere s-ar putea muta în variante mai periculoase, avertizează oficialul OMS, ofițer principal pentru situații de urgență, Catherine Smallwood. Pe măsură ce mutația COVID-19 se răspândește rapid, este mai probabil să „arunce” o altă tulpină nouă.
Creșterea numărului de cazuri de Omicron pe tot globul ar putea crește riscul apariției unei variante mai noi și mai periculoase, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății din Europa.
În timp ce varianta COVID-19 se răspândește ca un incendiu în întreaga lume, pare a fi mult mai puțin gravă decât se temea inițial și a suscitat speranțe că pandemia ar putea fi depășită și viața va reveni la mai multă normalitate. Dar Catherine Smallwood, ofițer principal al OMS pentru situații de urgență, a emis o notă de precauție de rău augur, spunând că ratele în creștere ale infecțiilor ar putea avea efectul opus.
Deşi este mai blând, Omicron ar putea deveni letal
„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu atât transmite mai mult și cu cât se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să arunce o nouă variantă. Omicron poate fi letal, poate provoca moartea... poate ceva mai puțin decât Delta, dar cine să ştie ce ar putea arunca următoarea variantă”, a declarat Smallwood.
Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021, „aproape depășind ceea ce am văzut în trecut”, a spus Smallwood.
„Suntem într-o fază foarte periculoasă, vedem că ratele de infecție cresc foarte semnificativ în Europa de Vest și impactul total al acesteia nu este încă clar”, a spus ea.
OMS are rețineri cu privire la Omicron: Poate deveni o boală severă
Smallwood a mai remarcat că, în timp ce „la nivel individual există probabil un risc scăzut de spitalizare” cu varianta Omicron în comparație cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului mare de cazuri.
„Când vezi că numărul de cazuri crește atât de semnificativ, este probabil să genereze mult mai mulți oameni cu boală severă, ajungând în spital și, probabil, să moară”, a spus ea.
Marea Britanie s-a confruntat marți cu avertismente cu privire la o criză iminentă a spitalelor din cauza lipsei de personal cauzată de un val de infecții cu Omicron, deoarece numărul de cazuri zilnice de COVID a țării a depășit 200.000 pentru prima dată.
Smallwood a spus că se aștepta ca acest scenariu să se desfășoare și în alte țări europene.
„Chiar și în sistemele de sănătate sofisticate și bine capacitate, există lupte reale care au loc în acest moment și este probabil ca acestea să se desfășoare în întreaga regiune, pe măsură ce Omicron duce cazurile în sus”, scrie timesofisrael.