Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu noi precizări, vineri, cu privire la impunerea certificatului verde COVID-19 în lăcașele de cult. Poziția ministrului vine după ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat anterior că documentul va fi votat în Plenul Parlamentului până la finalul anului 2021 și că s-ar putea aplica inclusiv în biserici.
Răsturnare de situație în cazul impunerii certificatului verde COVID-19 în biserici. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut publice ultimele decizii ale autorităților române cu privire la acest document. Cum se vor putea desfășura slujbele religioase de acum înainte?
Certificatul verde COVID-19 în biserici
„În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici părerea este unanimă”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai precizat, de asemenea, că Guvernul solicită cultelor religioase din țară să sprijine autoritățile în ceea ce privește vaccinarea împotriva bolii COVID-19. „Rolul educativ al Bisericii e foarte important si poate contribui la controlul pandemiei si vrem sa folosim si acest instrument”, a spus Alexandru Rafila.
Ce spune BOR despre clericii care minimalizează boala COVID-19
De altfel, Biserica Ortodoxă Română (BOR), a subliniat, joi, prin voce putătorului de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu, că „persoanele din rândul clerului” care nu respectă măsurile sanitare și incită publicul la „discreditarea unui act medical”, precum și la minimalizarea gravității bolii COVID-19 și a consecințelor sale „nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte”. Mai mult decât atât, acestea se și „autodiscreditează moral” în societate”, a spus Vasile Bănescu.
„Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a mai precizat purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.