O inițiativă legislativă depusă de formațiunea USR-PLUS urmărește să simplifice procedurile tehnice atunci când vine vorba despre căsătorie.
S-ar putea schimba condițiile pentru românii care vor să se căsătorească și aleargă pentru a rezolva o mulțime de probleme legate de acte.
Trei parlamentari de la USR-PLUS au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea certificatului medical prenupţial cerut la căsătorie.
Schimbarea pe care o propun cei de la USR-PLUS
Propunerea legislativă vizează modificarea art. 25 din Codul civil, în sensul scoaterii certificatului medical prenupţial, în acest fel reducându-se numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă.
Iniţiatorii au explicat că România a rămas singurul stat din Uniunea Europeană, care mai cere asemenea documente la căsătorie şi că, astfel, se va degreva activitatea consulatelor şi va debirocratiza procedura de căsătorie.
"Pentru românii din Diaspora este un chin să obţină acest certificat. Întâi şi întâi, trebuie să îl obţină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziţie 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile.
Programările trebuie făcute minuţios şi cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile şi legalizările în timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunităţile din străinătate şi ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputaţi USR PLUS de Diaspora în Parlament", a afirmat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.
Explicații legate de acest proiect
Deputatul Simina Tulbure a susţinut că certificat medical prenupţial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale pentru a arăta dacă viitorii soţi sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB.
„Testul de sifilis, de exemplu, a fost introdus în SUA în anii '30, în contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanţă, medicina a evoluat, sistemele de tratare şi prevenţie au evoluat şi ele şi numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deşi numărul bolnavilor este foarte mic, legislaţia naţională nu a fost modificata sau schimbată. Aşa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei”, a mai precizat Simina Tulbure, conform comunicatului.
De asemenea, deputatul Iulian Lorincz a menţionat că eliminarea acestui certificat este o măsură dorită de românii din străinătate.