Anunț bombă despre certificatul verde! Se impune la muncă? E răsturnare totală de situație

Sursa: Inquam Photos / George Călin

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a declarat vineri că România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Singura soluție ca oamenii să se vaccineze este de a impune certificatul verde în mai multe locații.

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a fost la Palatul Victoria, la lansarea studiului "Economic Survey of Romania". Acesta a declarat că țara noastră are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Autoritățile sunt nevoite să impună noi măsuri pentru a îi convinge pe români să se imunizeze.

„Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, cu doar 41% din populaţie vaccinată cu schema completă. Pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte, eforturile de accelerare a vaccinării, în special în zonele rurale, trebuie să fie o prioritate imediată. Înţelegem provocările, înţelegem impactul dezinformării de către mişcarea anti-vaccinistă.

Eforturile de a creşte încrederea în vaccinare prin transmiterea de informaţii şi conectarea la comunităţile care nu au acces la servicii, combaterea dezinformării sunt cu adevărat cruciale. Sugerăm ca România să ia în considerare extinderea implementării certificatului verde pentru mai multe activităţi şi poate pentru anumite profesii", a afirmat oficialul OCDE.

sursa: pixabay.com

Peste 80 de experţi români în sănătate publică şi medici de familie din toată țara au fost prezenți la un atelier online destinat consolidării proceselor de operaţionalizare a caravanelor de informare şi vaccinare împotriva COVID-19 în zonele rurale. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Câți români sunt vaccinați cu doza completă?

Potrivit unui comunicat CNCAV, conform datelor existente la data de 26 ianuarie, 7.958.915 persoane din România s-au vaccinat cu schemă completă, ceea ce reprezintă 47,09% din totalul populaţiei eligibile cu vârsta peste 12 ani. Foarte mulți oameni refuză să se imunizeze împotriva COVID-19, iar acest lucru va duce la un număr record de infectări.

„Acest demers se înscrie în seria acţiunilor de informare privind beneficiile şi importanţa vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunităţi, care să integreze şi să ţină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătăţii publice, prin implicarea activă a tuturor 'actorilor' relevanţi de la nivelul comunităţii, care pot schimba percepţia oamenilor asupra vaccinării.

Pentru acest lucru, este determinant să ştim pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informaţiile ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, este esenţial să cunoaştem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularităţile ei culturale, religioase şi demografice“, a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV.

„Creşterea ratei de vaccinare este crucială pentru protejarea la nivel individual şi de comunitate faţă de consecinţele severe ale COVID-19. Cu toate acestea, o campanie de vaccinare de succes necesită o înţelegere şi un răspuns adecvat referitor la convingerile, preocupările şi aşteptările populaţiei. Ne bucurăm să lucrăm cu autorităţile sanitare din România pentru abordarea barierelor de vaccinare din comunităţile cu rată de imunizare sub-optimală, într-un efort comun de accelerare a campaniei de vaccinare şi protejare a populaţiei“, a spus Andrea Ammon, director ECDC.