Anul Nou pe... Marte! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Anul Nou pe... Marte! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

De ce să avem ani marțieni? Todd Clancy de la Space Science Institute a fost primul astronom care a descris un sistem pentru etichetarea anilor marțieni, într-o lucrare științifică publicată în anul 2000, care descrie variațiile de temperatură de pe planeta roșie.

El a stabilit sistemul de calendar marțian pentru a evidenția anii pe Marte și pentru a ajuta la comparațiile de date. În anii care au urmat lucrării lui Clancy, și alți oameni de știință au început să folosească sistemul său de calendar de pe Marte, în special cei care studiază clima marțiană. Clancy și coautorii săi au descris alegerea Anului Nou Marțian 11 aprilie 1955 ca fiind „arbitrară”, dar marea furtună de praf din 1956 - care cade în Marte anul 1 - oferă un marcaj convenabil.

Mai târziu, sistemul a fost extins prin definirea unui Marte Anul 0 (începând cu 24 mai 1953), permițând astfel numere de an negative. Acest lucru este similar cu utilizarea anilor înainde de Hristos, sau după, AD, în calendarul gregorian.

Marte are o înclinare axială și o perioadă de rotație similară cu cele ale Pământului. Astfel, se poate spune că pe Marte sunt anotimpuri de primăvară, vară, toamnă și iarnă la fel ca Pământul. Numai că pe Marte este mult, mult mai frig, sunt numai temperaturi negative, atmosfera este foarte, foarte subțire, nu există un câmp magnetic.

Ne puteți urmări și pe Google News