Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie! O zi cu o semnificație deosebită în calendar

Sursa foto: Arhiva EVZ

Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie! Cum s-a ajuns la această dată? Este o îmbinare între vechi și nou în credința în Dumnezeu.

Stă scris în Sfintele Scripturi și în Sfânta Tradiție că Mântuitorul nu a venit să schimbe, ci să împlinească Legea. Alegerea unei date pentru Anul Nou Bisericesc pe 1 septembrie este dovada elocventă.

Anul Nou Bisericesc: Când s-a creat lumea?

Anul Nou Bisericesc se celebrează pe 1 septembrie. Evreii consideră că în ziua 1 a lunii Tișri, prima lună a calendarului ebraic, Dumnezeu a creat Cerul și Pământul. Ei au celebrat cu ardere de tot și bucurie această zi. Creștin-ortodocșii consideră că între anul Creației și anul Nașterii lui Hristos este o diferență de 5508 sau de 5509 ani (dacă data documentului e înainte sau după 1 septembrie). Așadar, înainte de introducerea cronologiei creștine. preoții români notau „anul de la Facerea Lumii”.

Anul Nou Bisericesc mai este legat de un aspect. Conform tradiției, Hristos a început să predice într-o zi de 1 septembrie. Deci El a respectat Legea pe care venise să o împlinească. Tradiția celebrării pe 1 eptembrie a ceea ce numim Anul Nou Bisericesc provine de la Primul Sinod Ecumenic. Acesta a avut loc în 325 d.Hr., la inițiativa împăratului Constantin cel Mare și a Patriarhului Alexandru, celebrat la 30 august în fiecare an.

Sfinții Părinți au considerat că Anul  Bisericesc trebuie să coincidă atât cu data Creației cât și cu data debutului Lucrării lui Hristos, Mântuirea lumii.

Textele Scripturii invocate sunt  Cartea Proorocului Isaia 61:1-2 şi  Evanghelia după Luca 4:18-19: (text vetero testamentar, respectiv neo-testamentar):

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului”

Anul Nou Bisericesc influența societatea

Anul Nou Bisericesc era pentru societatea medievală românească prima sărbătoare importantă a anului. Bineînțeles, ziua de 1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile era celebrată ca an lumesc. Instituțiile medievale respectau dreptul Bisericii și ca atare, rânduiala politică și religioasă aveau același început, 1 septembrie.

Alexandru Ioan Cuza prin secularizara averilor mânăstirești, prin introducerea stării civile în sfera actelor a adus și separarea între Anul Bisericesc și cel laic, al societății. Este ceva firesc, mai ales că BOR se opusese vehement trecerii la calendarul gregorian. Această trecere a fost făcută oficial la 1919 și religios la 1924.

Ce sfânt se celebrează pe 1 septembrie?

Biserica Ortodoxă Română a decis ca pe 1 septembrie să celebreze atât Anul Bisericesc cât și un sfânt cărturar. Este vorba de Sfântul Dionise Exiguul (475-544 d.Hr.), dobrogeanul care, la Roma, în secolul V d.Hr. a creat sistemul cronologiei creștine, considerând că anul 753 ab urbe condita, adică de la fondarea Romei este anul nașterii lui Iisus Hristos. Adică este anul 1 al erei creștine.