Anul electoral va frâna privatizările

Anul electoral va frâna privatizările

Statul nu va finaliza vânzarea companiilor incluse în planul de privatizare pentru acest an, din cauza organizării alegerilor locale şi parlamentare, procesul urmând să fie amânat cel mai probabil pentru 2009, a declarat, ieri, Ioana Filipescu, directorul general al companiei Raiffeisen Investment.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a inclus în planul de privatizare pentru 2008 un număr de 60 de companii, printre care Oltchim, IAR Braşov, Antibiotice Iaşi sau Complexul Energetic Craiova.   „Se ştie foarte bine că în anii electorali procesul de privatizare stagnează. Aşadar, cred că privatizarea Oltchim, a CFR Marfă şi a altor firme despre care ştim că statul vrea să le vândă ar putea să se amâne pentru 2009“, a spus Filipescu. Chiar dacă şi 2009 este an electoral, atunci urmând să se organizeze alegerile prezidenţiale, şefa Raiffeisen Investment crede că acestea nu vor afecta procesul de privatizare, deoarece principalul organism implicat, respectiv guvernul, va fi deja funcţional. Fruntaşi la tranzacţii Privatizările au totalizat şi anul trecut un procent scăzut, doar 3%, din numărul total al fuziunilor şi achiziţiilor din România, estimat de Raiffeisen Investment la 120 de tranzacţii. Valoric, privatizările au însumat în 2007 circa 126 de milioane de euro, dintr-un volum total al fuziunilor şi al achiziţiilor de 6,5 miliarde de euro.

Nivelul total al tranzacţiilor situează România între primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, în faţa unor state precum Polonia şi Ucraina. Înaintea României s-au plasat însă Rusia, cu circa 70 de miliarde de euro, Ungaria, cu 14 miliarde de euro, Turcia, cu 11,7 miliarde de euro şi Austria, cu 9,1 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News