Anul decisiv 1919. Unirea propriu-zisă. Evenimentul istoric cu Alex Mihai Stoenescu

Anul decisiv 1919. Unirea propriu-zisă. Evenimentul istoric cu Alex Mihai Stoenescu

Anul decisiv 1919. Unirea propriu-zisă. Evenimentul istoric cu Alex Mihai Stoenescu.

1918 este celebrat ca momentul în care s-a realizat de facto Marea Unire, fiind clipa în care s-au adoptat hotărârile de unire a provinciilor istorice cu Regatul României.

Unirea propriu-zisă din 1919

Alex Mihai Stoenescu ne explică în episodul de astăzi al Evenimentului istoric că din punct de vedere juridic și diplomatic, anul 1919 este considerat decisiv. Atunci au fost ratificate internațional și consolidate juridic deciziile luate în 1918.

În conferințele de pace de la Paris marile puteri învingătoare au discutat și au stabilit noile frontiere europene. În acest context, unirea provinciilor românești a fost recunoscută și ratificată prin tratatele internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deciziile de la Alba Iulia și din celelalte provincii, recunoscute de comunitatea internațională

Deciziile adoptate la Alba Iulia și în celelalte provincii au fost confirmate și recunoscute de comunitatea internațională prin aceste tratate, conferind astfel legitimitate juridică și diplomatică unirii.

Fără această recunoaștere, unirea ar fi rămas vulnerabilă și contestabilă pe scena internațională. Astfel, 1919 a conferit legitimitate deplină actului unirii, asigurându-i o bază juridică solidă și recunoscută la nivel internațional.

Unirea și noul parlament

În episodul de astăzi vorbim și despre alegerile generale din noiembrie 1919, primele alegeri organizate în cadrul noilor granițe ale României unite, incluzând toate provinciile care se uniseră cu România (Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș). Aceste alegeri au fost un pas important în consolidarea națiunii române și în crearea unui stat modern, capabil să reflecte și să apere interesele tuturor cetățenilor săi.

Noul Parlament, format din reprezentanți ai tuturor provinciilor unite, a decretat unirea de drept. Acest act a consolidat unirea de facto realizată în 1918 și a marcat finalizarea procesului de integrare politică și juridică a teritoriilor unite, oferindu-le o recunoaștere oficială și internațională.

Evenimentul istoric, de la 12.00, live pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro

Revista presei
Nopți fără lună