Anul agricol 2014, mai sărac și mai greu pentru agricultori

Anul agricol 2014, mai sărac și mai greu pentru agricultori

Fermierii nu împărtășesc euforia Guvernului legată de recolta bună din acest an. Agricultorii sunt nevoiți să-și vândă producția la prețuri cu până la 30% mai mici față de 2013.

Pentru a avea un an agricol cel puțin la fel de bun ca 2013, ar trebui să avem acum  o producție cu minimum 15-30% mai mare, spun agricultorii. Aceasta deoarece prețurile  pe care le obțin fermierii pentru producția pe care o vând au scăzut cu 15-30% comparativ cu 2013, arată estimările din piață, centralizate de EVZ. Printre cauzele scăderii prețurilor sunt calitatea mai slabă a producției, dar și fragmentarea fermierilor români, fără putere de negociere cu marii traderi de cereale.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a publicat un comunicat foarte optimist în care a anunțat creșteri pe linie la recolta de cereale. „Este un an foarte bun la rapiță, unde avem cea mai bună producţie din 1970 încoace. Ca să fiu mai exact, anul acesta avem o producţie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut. La grâu, de asemenea, producția din 2014 a depășit-o pe cea din 2013, ajungând la peste 7,37 de milioane de tone”, declara Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, referindu-se totodată și la recoltele bune obținute de pe urma altor culturi.  

Recolta crește, veniturile scad

„Toate sunt de la excelent în sus, deoarece e an electoral. Însă, nimeni nu știe producțiile  reale, cât grâu a intrat în gospodării, cât a intrat pe piața neagră”, se arată sceptic Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR). Acesta a declarat, pentru EVZ, că 20-25% din greutatea hectolitrică a grâului s-a pierdut din cauza ploilor. „Cu ce ne încălzește pe noi o recoltă mai mare, dacă veniturile sunt mai mici? Prețurile  de achiziție au scăzut mult față de anul trecut, cu 15-20%, după ce în 2013 față de 2012  scăzuseră cu 50%”, susține acesta. „Atâta timp cât  veniturile sunt mai mici, nu putem spune că am produs mai mult”, conchide el.

Potrivit lui Stelian Fuia, șeful Alianței Naționale a Agricultorilor, chiar dacă producția va fi mai mare decât anul trecut, acest lucru nu se va vedea în PIB. „Prețurile la grâu și rapiță au ajuns la nivelul anului 2004, scăzând cu circa 30% față de anul trecut”, explică acesta.

Cât de reale sunt cifrele MADR?

Și Culiță Tărâță, unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni, susține că prețurile de  vânzare a producției sunt, în 2014, cu 15-20% mai mici decât anul trecut. Potrivit acestuia, „producția a fost promițătoare”, recoltându-se și 7 tone de grâu/hectar, apoi „au venit ploile și au mai fost 4 tone, 3,7 tone...” Gheorghe Predilă, președintele Uniunii Naționale a Producătorilor Agricoli (UNPAR), spune că producția este, în general, bună, cu excepția zonelor afectate de calamități.

Însă nici el nu ne-a putut confirma cifrele anunțate de minister: „La noi nu se cântărește producția, nu se știe nimic sigur. Noi ne bazăm pe evaluări”. Stelian Fuia, este și mai sceptic. „Ploile au afectat foarte mult recolta de orz, orzoaică și grâu și am dubii că producția e mai bună în mod real, deoarece s-a recoltat foarte târziu”, susține acesta. „Este un an agricol greu, mai greu decât 2013”, conchide Fuia.

Cum creștem prețul producției

În aceste condiții, care ar fi soluția pentru ca producția mai mare să se regăsească și în  buzunarele agricultorilor români? „Noi, fermierii, cu investiții făcute, nu știm cum să ne unim pentru a valorifica producția la prețuri competitive”, spune Culiță Tărâță.

Potrivit acestuia, din această dezbinare au de câștigat marii traderi de produse agricole, care cumpără de la micii producători la prețuri mici, după care revând mai departe la prețuri mai mari. „Așa ajungem în situația în care vin alții și ne valorifică producția. Trebuie să ne constituim în asociații, cu control riguros, inclusiv din partea Finanțelor, și astfel vom ieși și cu prețuri mai bune”, spune Tărâță. Prețurile obținute pentru produsele vândute acum sunt sub cele care ar fi obținute în ianuarie-februarie, mai remarcă acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News