Evenimentul Zilei > International > Anul 2050 poate fi ultimul pentru umanitate! Oamenii de ştiinţă explică de nu mai sunt şanse de supravieţuire
Anul 2050 poate fi ultimul pentru umanitate! Oamenii de ştiinţă explică de nu mai sunt şanse de supravieţuire

Anul 2050 poate fi ultimul pentru umanitate! Oamenii de ştiinţă explică de nu mai sunt şanse de supravieţuire

Anul fatal pentru umanitate ar putea fi 20150. Oameni de ştiinţă au afirmat că sfârşitul lumii e destul de aproape, notează Express.

David Spratt şi Ian Dunlop au avertizat că schimbările climatice constituie o ameninţare  existenţială, aproape spirituală, pentru civilizaţiile umane''. Cercetători în climatologie prevăd că fiinţele umane nu vor supravieţui dincolo de anul 2050 dacă temperaturile vor creşte cu 3 grade Celsius.

Cercetătorii au explicat că acest scenariu va antrena colapsul numeroaselor ecosisteme

Raportul lor asupra riscurilor existenţiale de securitate legate de climat, ne arată: ''Un anumit număr de ecosisteme vor intra în colaps, mai ales sistemele de recife de coral, pădurile amazoniene şi Arctica. Anumite ţări şi regiuni mai sărace, cărora le lipseşte capacitatea de livrare a răcirii artificiale pentru propriile populaţii, vor deveni neviabile''. ''Condiţiile de căldură mortală vor persista mai mult de 100 de zile pe an în Africa de Est, în America de Sud tropicală, în Orientul Mijlociu şi în Asia de Sud-Est, contribuind la deplasarea a mai mult de 1 miliard de persoane din zonele tropicale''.

''Disponibilitatea accesului la apă se va diminua puternic în regiunile cele mai atinse situate la latitudini joase (regiunile tropicale şi subtropicale uscate), afectând în jur de 2 miliarde de persoane în toată lumea. Agricultura va deveni neviabilă în regiunile subtropicale aride''.

Raportul continuă să explice că o creştere cu 2 grade Celsius va antrena cu sine exodul a cel puţin 1 miliard de oameni disperaţi

 ''Amploarea destructurărilor depăşeşte capacitatea noastră de modelare şi stopare şi o puternică probabilitate ca civilizaţia umană să dispară este clară'', se mai arată în raport.

Chris Barrie, fost şef al forţelor apărării australiene, a declarat: ''După războiul nuclear, încălzirea globală indusă de om, constituie cea mai mare ameninţare pentru viaţa umanităţii pe planeta noastră''.

Barrie a avertizat că perspectivele de evitare sunt destul de mici fără acţiuni drastice imediate.

Dar el mai spune că ''un viitor catastrofal nu este inevitabil''. Conferenţiarul pe probleme climatice, Andrew King, a adăugat că concluziile raportului sunt ''plauzibile''. Pentru CNN el a spus: ''Fără niciun dubiu, schimbările climatice sunt o ameninţare enormă pentru civilizaţia umană''.