Evenimentul Zilei > Social > Anul 2023 aduce promisiuni de bani mai mulți. Cine primește peste inflație și cui îi scad veniturile, de fapt
Anul 2023 aduce promisiuni de bani mai mulți. Cine primește peste inflație și cui îi scad veniturile, de fapt

Anul 2023 aduce promisiuni de bani mai mulți. Cine primește peste inflație și cui îi scad veniturile, de fapt

Veteranii și văduvele de război vor primi mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2022. Coaliția de guvernare a decis creșterea indemnizației. Majorări vor fi și în ceea ce privește pensiile, dar sub rata inflației.

Veteranii și văduvele de război vor primi mai mulți bani începând cu prima lună a anului 2023. Potrivit lui Marcel Ciolacu, coaliția de guvernare a decis creșterea indemnizației, majorarea fiind actualizată cu rata inflației. Potrivit social-democratului, indemnizațiile de acest tip au fost înghețate în 2018.

În cursul acestei săptămâni, Guvernul a decis o mărire a indemnizațiilor acordate veteranilor și văduvelor de război cu aproximativ 30%.

„Se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%”, a scris președintele PSD Marcel Ciolacu pe pagina personală de Facebook.

Partidul Social Democrat a transmis un comunicat prin care se face referire la promisiunile din urmă cu un an, atunci când a intrat la guvernare. Se vorbește despre românii din categoriile vulnerabile și modalitățile prin care aceștia pot fi ajutați..

„PSD își reafirmă promisiunea făcută românilor în urmă cu un an, atunci când am intrat la guvernare, și anume că sprijinul pentru categoriile vulnerabile – salariați, pensionari, copii – va continua atât timp cât PSD va fi la guvernare. Pentru că acesta este motivul pentru care PSD a intrat la guvernare”, arată un comunicat PSD.

Cresc pensiile și salariile din 2023

În postarea făcută de președintele PSD pe rețelele de socializare, acesta susține că nu doar veteranii și văduvele de război vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie. Salariul minim pe economie va ajunge la 3.000 de lei, iar în sectorul construcțiilor acesta va fi de 4.000 de lei.

„Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active – salariații cu salariu minim – prin creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care au muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici. În plus, vrem să continuăm să încurajăm sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea vom crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent”, susține Marcel Ciolacu în postarea sa de pe Facebook.

Social-democratul anunță și majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Potrivit acestuia, vorbim despre o creștere de 12,5%, punctul de pensie ajungând la 1.784 de lei. Bătrânii a căror venituri sunt sub 3.000 de lei vor primi un sprijin suplimentar, după cum urmează: 1.000 de lei pentru cei cu venituri de până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest ajutor va fi acordat în două tranșe, pe tot parcursul anului, mai precizează președintele PSD.

„De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei”, a mai precizat Marcel Ciolacu în postarea sa.

Un ajutor în valoare de 250 de lei vor primi și cei cu venituri sub 1.700 de lei. Acesta va fi acordat o data la două luni, până la finalul lui 2023.

Alocațiile copiilor vor crește și ele în noul an.