Guvernul României a decis să aloce fonduri nerambursabile pentru românii care trăiesc în străinătate și care au decis să pună bazele unor proiecte cu legături românești. Vor primi bani aproape 200 de organizații neguvernamentale din afară, potrivit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).
Antreprenorii români din străinătate vor putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru proiectele lor.
În această direcție, Gheorghe Câciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a transmis că „este pentru prima dată când am reușit să demarăm mai multe apeluri competitive de granturi în același timp cu scopul de a susține direct asociațiile și organizațiile românești din afara granițelor!”.
Anunțul a fost făcut într-o conferință video, marți, 27 septembrie, la care au participat și reprezentanții mediului asociativ românesc care au aplicat pentru obținerea de fonduri nerambursabile oferite de către DRP.
Vor fi finanțate aproape 200 de ONG-uri
Potrivit anunțului au fost primite peste 195 de cereri de finanțare, cumulat, pentru cele două programe de granturi.
„La acest moment, ne dorim ca întregul proces de acordare a sprijinului financiar să fie unul cât mai eficient, motiv pentru care reprezentanții DRP au reiterat importanța unei comunicări constante dintre responsabilii de proiect din cadrul departamentului și beneficiarii care aplică pentru obținerea de sprijin financiar”, potrivit DRP.
Prima partea a conferinței a cuprins întrebări și răspunsuri punctuale din partea participanților în ceea ce privește documentația și procesul de evaluare al celor două programe pe care DRP le derulează la acest moment, respectiv Susținerea educației în limba română și Susținerea mediului asociativ românesc.
Și grupurile de români din Ucraina vor primi finanțare pentru proiectele lor
Printre grupurile de români din străinătate vizate se numără inclusiv cele din Ucraina.
Principalele teme de discuție s-au axat pe întrebările venite din partea asociațiilor românilor din Ucraina care vor sprijini DRP în procesul de colectare a documentației necesare plății burselor de studiu destinate elevilor etnici români înscriși în clasele I-IV în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba română pentru anul școlar 2021-2022, se mai arată în informarea DRP.
Perioada de depunere a cererilor a fost prelungită
DPR a anunțat pe 21 septembrie, că a prelungit perioada de depunere a cererilor de proiecte pentru Programul „Sprijinirea educației în limba română” și pentru Programul „Susținerea mediului asociativ românesc din afara granițelor țării”. Noul termen limită a fost 26 septembrie 2022.
Programul „Sprijinirea educației în limba română” este menit să doteze cu mobilier școlar și echipament IT instituțiile de învățământ din străinătate în vederea desfășurării de activități educative în limba română.
În același timp, Programul Susținerea mediului asociativ românesc din afara granițelor țării este dedicat sprijinirii implementării de proiecte realizate de către mediul asociativ românesc în beneficiul românilor de pretutindeni.