Secretarul de stat american Antony Blinken a felicitat poporul român în numele Statelor Unite ale Americii de Ziua Marii Uniri. Acesta a subliniat că este un an special, pentru că a coincis cu cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România.
„Relaţia noastră este puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţenii noştri şi pentru oamenii din întreaga lume.
Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe chestiuni, inclusiv securitate, în timp ce suntem uniţi cu aliaţii şi partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.
Urez poporului român o zi naţională foarte fericită şi aştept cu nerăbdare parteneriatul nostru să devină şi mai puternic în anul care urmează”, a spus Antony Blinken în mesajul publicat pe site-ul Departamentului de stat.
„Importanța strategică" a regiunii Mării Negre
"Rusia a transformat regiunea într-o zonă de război", a declarat Blinken în timpul conferinței de presă comune cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în care a amintit că SUA au deja aproximativ 4.000 de soldați desfășurați în România și și-a reînnoit angajamentul de a nu-și abandona aliații din regiune.
Blinken a lăudat reacția României la invazia Rusiei în Ucraina, dând ca exemplu guvernul de la București, care și-a majorat cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5% pentru a-și întări capacitatea de descurajare după izbucnirea unui război la scară largă în țara vecină.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a mulțumit Statelor Unite pentru detașarea a mii de soldați suplimentari în România de la începutul invaziei rusești și a insistat ca această desfășurare să fie completată cu staționarea mai multor echipamente militare în țara sa.
Aurescu, al cărui guvern lucrează la mai multe proiecte energetice pentru a conecta România cu Azerbaidjan și Georgia, a subliniat importanța „consolidării Mării Negre ca punct de tranziție între Europa și Caucaz și Asia Centrală”.
De asemenea, cei doi lideri s-au referit la contribuția României la securitatea energetică a Republicii Moldova, care, de când Rusia a distrus o parte din sistemul de electricitate al Ucrainei, primește peste 80% din energia electrică din rețeaua românească.
La 27 noiembrie, Ucraina a efectuat un test pentru a importa energie electrică din România, având în vedere bombardamentele constante ale Rusiei, care fac ca o parte din sistemele sale de generare a energiei electrice să nu mai poată fi utilizate.
Pentru a-și garanta aprovizionarea și pentru a putea exporta mai multă electricitate, România a primit luna aceasta din partea SUA un împrumut de peste 3 miliarde de dolari pentru a construi încă două reactoare la singura sa centrală nucleară.
Dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA
Antony Blinken, a reiterat, duminică, în cadrul unei întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, angajamentul Statelor Unite față de NATO pentru o întărire corespunzătoare a întregului flanc estic și a transmis aprecierea sa pentru rolul activ al României în cadrul Alianței.
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Blinken a salutat progresele sistemului de apărare antirachetă, inclusiv contribuția României la baza de la Deveselu, subliniind importanța declarării capacității inițiale a sistemului de apărare antirachetă al NATO la summitul din Polonia.
Cu acest prilej, Președintele României și înaltul oficial american au apreciat dinamica actuală a relațiilor bilaterale pentru dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA pentru secolul XXI, atât în domeniul securității și al economiei, cât și în alte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.
În cadrul întrevederii, Iohannis a evidențiat aspectele de securitate și apărare de interes pentru România în contextul Summit-ului din Polonia, cu accent pe securitatea regiunii Mării Negre.
Șeful statului a subliniat importanța consolidării echilibrate a prezenței aliate de-a lungul flancului estic al NATO și relevanța Inițiativei de reasigurare europeană promovată de președintele Obama.