Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat înainte de a se deplasa la sediul NATO din Bruxelles, că Europa se poate desprinde definitiv de dependența sa energetică față de Rusia.
Antony Blinken, șeful diplomației americane, a anunțat că Europa poate să se rupă definitiv de dependența sa energetică de Rusia, care a oprit livrările către continentul european.
”Există o oportunitate imensă (...) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependenţă faţă de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă”, a spus Blinken în faţa presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles.
Statele europene încearcă să renunțe la gazul și petrolul rusesc, evitând totodată o criză energetică. La sfârșitul săptămânii trecute, Gazprom a anunțat că nu mai face livrări prin gazoductul Nord Stream 1, precizând că sancțiunile impuse de către Occident împiedică să facă lucrările de mentenanță asupra unei turbine, scrie AFP.
Rusia vrea să lase Europa în întuneric în această iarnă. Putin, ferm pe poziții
Blinken a anunțat că va insista asupra unității membrilor Alianței Nord-Atlantice pentru a „se asigura că NATO va fi cât se poate de puternică pentru a descuraja orice nouă agresiune a Rusiei.” Reamintim că în urmă cu două zile, Vladimir Putin a amenințat că va opri toate livrările de gaz, petrol și cărbune, dacă UE va plafona prețurile.
„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă. (...) Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a adăugat liderul de la Kremlin. Reacția lui Putin vine la scurt timp după ce președinte CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că va propune o plafonare la preţul gazelor naturale ruseşti.
„Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Munca noastră dă roade. La începutul războiului, 40% din totalul gazului importat venea din Rusia. Astăzi, a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaze. Sunt vremuri grele. Dar sunt convinsă că europenii au puterea economică, voința politică și unitatea necesare”, a conchis von der Leyen.