Evenimentul Zilei > International > Antony Blinken dorește să reconstruiască și să revitalizeze NATO. Declarația secretarului de stat american la Bruxelles
Antony Blinken dorește să reconstruiască și să revitalizeze NATO. Declarația secretarului de stat american la Bruxelles

Antony Blinken dorește să reconstruiască și să revitalizeze NATO. Declarația secretarului de stat american la Bruxelles

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis marţi "să reconstruiască şi să revitalizeze" NATO. El a asigurat se va consulte cu aliaţii în privinţa oricărui plan american privind o posibilă retragere din Afganistan şi a avertizat totodată Germania cu privire la gazoductul Nord Stream 2,

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis marţi „să reconstruiască şi să revitalizeze” NATO, să se consulte cu aliaţii în privinţa oricărui plan american privind o posibilă retragere din Afganistan şi a avertizat totodată Germania cu privire la gazoductul Nord Stream 2, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Miniștrii de externe ai celor 30 de țări membre NATO s-au întâlnit la Bruxelles

Miniştrii de externe ai celor 30 de ţări membre ale NATO s-au întâlnit în persoană, marți, 23.03.2021, la sediul de la Bruxelles al Alianţei pentru prima dată în mai mult de un an. Miniştrii de externe urmează să pregătească un viitor summit al NATO şi să discute un set de propuneri pentru reformarea Alianţei.

„Susţinem cu tărie eforturile de revigorare a procesului de pace”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În prezent, aproximativ 10.000 de militari ai statelor din NATO sau ai unor ţări partenere instruiesc forţele de securitate afgane. Când misiunea din Afganistan era una de luptă, numărul soldaţilor era de 100.000.

NATO este într-un moment crucial în fața amenințărilor, a spus Antony Blinken

În luarea sa de cuvânt cu prilejul primei sale vizite la cartierul general al NATO, la Bruxelles, Antony Blinken a spus că Alianţa Nord-Atlantică se află „într-un moment crucial” în faţa ameninţărilor din întreaga lume, precum şi în privinţa schimbărilor climatice, mai precizează sursa citată.

Totodată, Antony Blinken şi-a exprimat convingerea că Nord Stream 2, gazoductul în construcţie dintre Rusia şi Germania, contravine intereselor Uniunii Europene şi subminează interesele Ucrainei. Secretarul de stat al SUA a anunţat că urmează să aibă o întrevedere cu omologul german pentru a discuta despre acest subiect.

Activitatea oficalilor americani s-a intensificat săptămâna trecută când au efectuat vizite în Japonia și Coreea de Sus , încercând să întîrească relațiile legate de securitate și colaborare cu aceste țări și manifestându-și îngrijorarea față de evoluțiile din China și din Coreea de Nord.