Despre antisemitismul în CREŞTERE la francezi şi criza socială. De ce sunt legate între ele?

Despre antisemitismul în CREŞTERE la francezi  şi criza socială. De ce sunt legate între ele?

Perioadele de creştere în intensitate a antisemitismului, fac parte dintr-un context de criză socială, politică sau economică. Pentru a face cât de cât lumină, avem opinia unor specialişti care iau în considerare ipoteza: Creşterea naţionalismului favorizează antisemitismul.

Cruci îmbârligate (svastici) desenate pe un portret de Simon Veil, arborii plantaţi în onoarea lui Ilan Halimi (torturat zile în şir şi mort în drum spre spital), au fost vandalizaţi, un înscris cu Iudeu , sau un cimitir eveiesc profanat ieri în regiunea Rinul de Jos, este imaginea  Franţei zileleor noastre. 

Între 2017 şi 2018, actele anti-evreieşti au crescut de la 311 la 541. În acelaşi timp, Franţa cunoştea o puternică criză economică şi socială, mai ales odată cu apariţia Vestelor Galbene.

S-a cerut părerea la trei specialişti:

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Marie-Anne Mattard-Bonucci, specialistă în fascism şi antisemitism, dar şi preşedinte al ALARMER (Asociaţia de luptă împotriva rasismului prin mobilizarea didacticii şi cercetării): ’’Creşterea numărului de acte antisemite trebuie pusă în legătură cu contextul social, al crizei sociale şi politicii propice acuzaţiilor simpliste şi atacurilor împotriva ţapilor ispăşitori’’.

 Persistenţa stereotipurilor despre evrei

Carole Reynaud-Paligot, istoric, specialist în istoria procesului rasial, este mai moderată: ’’Mai degrabă decât criza socială, este creşterea naţionalismului care favorizează antisemitismul. Ceea ce se observă astăzi, este persistenţa stereotipurilor privind evreii. Aceste stereotipuri sunt totdeauna foarte prezente în imaginar, iar evreii sunt mereu asociaţi puterii şi banilor. Acesta este lucrul cel mai neliniştitor’’.

"A spune că această criză antisemită este în creştere, este egal cu a căuta ţapi ispăşitori, crede la rândul său Renée Dray Bensousan, istoric şi preşedinte al Asociaţiei pentru Cercetarea  Holocaustului. Adică să pui mâna pe presupusul tâlhar, să-i arunci toate relele în cârcă, cu orice preţ şi apoi să te debarasezi de el’’.

Remarcile şi sloganurile antisemite au fost remarcate la manifestaţiile Vestelor Galbene

’’Vestele Galbene sunt o mişcare care nici nu este foarte structurată, nici foarte politizată şi poate fi influenţată de antisemiţi pentru propria lor ideologie’’. O idee cu care este de acord şi Carole Reynaud- Paligot: ’’ Vestele Galbene nu sunt antisemite, dar există un nucleu de susţinători ai extremei drepte prezent mereu printre manifestanţi, care este cu siguranţă antisemit", titrează 20 Minutes.