Peste 400 de artefacte confiscate de forţele speciale americane în cursul unui raid împotriva lui Abu Sayyaf, un lider al grupării jihadiste Statului Islamic, au fost restituite miercuri Irakului, relatează cotidianul american Washington Post.
Operaţiunea s-a desfăşurat în estul Siriei în luna mai şi îl avea în obiectiv pe Abu Sayyaf, care controla traficul de petrol în regiune. În cursul schimbului de focuri, Sayyaf a fost ucis, informează Agerpres.
În timp ce comandoul recupera informaţii despre organizaţie conţinute într-un calculator, membri ai lui au percheziţionat casa şi au făcut o descoperire neaşteptată: numeroase artefacte datând de peste 4.000 de ani.
Printre preţioasele obiecte se aflau un text religios scris în limba arameică, datând de mai multe secole, sute de piese din aur şi argint din perioadele Abbassizilor şi Omeyazilor, sigilii ale oraşului antic Nimrod, precum şi fragmente de ceramică.
Prezenţa unui număr atât de mare de artefacte a dus la concluzia că Abu Sayyaf era probabil responsabil şi de traficul de antichităţi, în plus faţă de cel de produse petroliere. De fapt, deşi Statul Islamic distruge numeroase vestigii pe care le consideră eretice, nu puţine dintre ele ajung pe piaţa neagră cu acordul tacit al unor lideri.
Se estimează că în prezent SI controlează peste 4.500 de site-uri arheologice în Siria şi în Irak.
Unii experţi s-au îndoit de autenticitatea obiectelor descoperite. Donna Yeates, arheolog al Univesrităţii din Glasgow, a calificat drept fals un bust al lui Nefertiti. Autorităţile irakiene au explicat că nu au avut timp să verfice originea acestor artefacte.
Însă directorul general al muzeelor din cadrul Ministerului Culturii irakian, Ahmed Kamil, s-a bucurat să intre din nou în posesia lor. "Suntem pur şi simplu fericiţi că le-au recuperat", a declarat el